Ministarstvo poljoprivrede u utorak, 12. lipnja otvara natječaj za izgradnju 100 novih dječjih vrtića

U ruralnim područjima općina i gradova, u 17 hrvatskih županija, upravo započinju projekti gradnje i obnove 57 dječjih vrtića, a natječaj za izgradnju novih 100 dječjih vrtića novcem iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj – otvaramo sutra (12. lipnja) naglasili su iz Ministarstva poljoprivrede.

– Naš je cilj da što više djece iz malih naselja u Hrvatskoj dobije pristup kvalitetnom predškolskom odgoju, a njihovi roditelji poticaj za povećanje svojih obitelji te uvjete za ostanak u ruralnom prostoru – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, te dodao:

– Do kraja iduće godine očekujemo 150 funkcionalnih dječjih vrtića na hrvatskom selu.

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, 12. lipnja otvaraju novi natječaj za operaciju 7.4.1. vrijedan 1.000.000.000 kuna, a gotovo polovica od tog iznosa, odnosno 450.000.000 kuna namijenjeno je isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića. Ostatak raspoloživog novca osiguran je za vatrogasne domove, sportske terene, javne prometne površine i sličnu infrastrukturu koja će ruralni prostor učinili poželjnim mjestom za život i rad.

Program ruralnog razvoja RH kojeg provodi Ministarstvo poljoprivrede, s vrlo izdašnim potporama za razvoj ruralnog prostora te povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, kroz Mjeru 7 općinama i gradovima financira i pokretanje, poboljšanje te proširenje brojnih usluga koje lokalnom stanovništvu unaprjeđuju kvalitetu života.

Podsjetimo, kroz operaciju 7.4.1 prošli mjesec smo omogućili financiranje ukupno 102 lokalna projekta od kojih se 57 odnosi na vrtiće, 18 na društvene domove, 12 na vatrogasne domove, a 15 na ostale građevine poput tržnica, trgova, parkova i sportskih terena. Ukupna vrijednost potpore ovim projektima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj je 288 milijuna kuna.

Svi projekti provode se u naseljima do 5.000 stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100% investicije, odnosno između 15.000 i 1.000.000 eura po projektu. Interes s lokalne razine bio je iznimno velik te je pristiglo puno dobrih projekata, a tražilo se i povećanje financijske omotnice za taj natječaj, što je Ministarstvo poljoprivrede i odobrilo.

Prepoznajući problem odljeva stanovništva iz ruralnog prostora kao i ogroman interes jedinica lokalne samouprave za izgradnju novih vrtića, ali i provedbu drugih projekata koji će povećati kvalitetu života u ruralnom prostoru, Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je milijardu kuna za sljedeći natječaj, kojeg sutra raspisuje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. (mps.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content