NESLAVNI REKORDERI BICIKLISTI NA NAŠIM PROMETNICIMA Voze s 3,6 promila, na rubu nesvjestice i ne mare za druge

Posljednjih nekoliko mjeseci biciklisti na našim prometnicama ostvaruju neslavne rekorde. Naime, svakog tjedna upravo kod njih policija izmjeri najveće koncentracije alkohola u krvi. Prošlog tjedna rekorder je bio 28-godišnjak koji je u Slatini napuhao 2,90 promila, no nije uspio oboriti rekord svog prethodnika, 51-godišnjaka iz Virovitice koji je samo tjedan prije napuhao 3,68 promila. Ali ni ta brojka, nažalost, nije najveća koju su policijski službenici zabilježili u ovoj godini – čak 3,79 promila imao je 60-godišnjak u ožujku u Slatini.

Kada se uzme u obzir da osobe s više od 2 promila alkohola u krvi gube većinu motoričkih i mentalnih funkcija te im prijeti nesvjestica, sama je sreća da ti biciklisti nisu nastradali na prometnicama. Na rubu svijesti i neodgovorni predstavljaju opasnost ne samo za sebe, nego i za sve druge vozače koji će im se naći na putu. Vrludanje na cesti, izlijetanje pred automobil, nepoštivanje prometnih znakova i pravila samo su neke od situacija zbog kojih su pijani biciklisti dodatna opasnost u prometu.

Biciklisti godišnje sudjeluju u 50-ak prometnih nesreća, a u posljednjih 5 godina na našim prometnicama poginulo je njih 13, što znači da je isto toliko obitelji ostalo bez svojih najmilijih. Dok se prometne nesreće ne mogu uvijek izbjeći, posebice kada su krivac za prometnu nesreću drugi sudionici u prometu, svatko se može potruditi ne biti uzrokom. Veliki utjecaj tu ima upravo alkohol. Za upravljanje biciklom vrijede prometni propisi kao i za sva ostala vozila, a to znači da bicikl ne smijete voziti pod utjecajem alkohola u koncentraciji iznad 0,50 promila. Jer, svaki sudionik u prometu nije odgovoran samo za sebe, nego i za sve druge s kojima dijeli cestu. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content