Obavijest vinogradarima: Pojavile su se ove bolesti i nametnici, zaštitite svoje vinograde

Od posljednje preporuke za zaštitu vinograda proteklo je 12 dana tijekom kojih su zabilježene učestale oborine lokalnog karaktera i povišena relativna vlaga zraka. Srednje dnevne temperature kretale su se od 22 do 23 Celzijeva stupnja, a maksimalne vrijednosti dosezale su i 32 Celzijeva stupnja.

U vinogradima u kojima nisu provedene redovite mjere zaštite uočene su zaraze vinove loze plamenjačom, u vidu pjega sa sporulacijom, bijelom prevlakom na naličju lista. Budući da su time ostvareni uvjeti za daljnje širenje plamenjače, preporuča se redovita kontrola zdravstvenog stanja vinograda te provođenje kemijskih mjera zaštite. Za suzbijanje plamenjače vinove loze treba koristiti primjenu namjenskih sistemičnih pripravaka.

Osim toga, sparno i toplo vrijeme s prosječnom vlagom zraka oko 80 posto pogoduje razvoju pepelnice u nasadima u kojima je protekle godine također bila problem, stoga se preporuča uporaba namjenskih pripravaka za suzbijanje te bolesti. Sorte ranijih epoha dozrijevanja u fazi su zatvaranja grozda te je potrebno obaviti zaštitu u zoni grožđa protiv sive plijesni jednim od namjenskih fungicida.

Od 6. lipnja evidentiran je let druge generacije pepeljastog grožđanog moljca, a taj nametnik može se suzbiti jednim od namjenskih insekticida.

Sukladno naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje u suzbijanje zlatne žutice vinove loze u demarkiranim područjima obvezno je praćenje i suzbijanje američkog cvrčka, koje se obavlja najmanje u dva tretiranja, prvo sredinom lipnja, drugo 2-3 tjedna iza prvog tretiranja, a treće tretiranje provodi se krajem srpnja ili početkom kolovoza ako se tijekom srpnja ulove tjedno četiri ili više odraslih oblika američkog cvrčka po jednoj žutoj ljepljivoj ploči.

Zaštitu od američkog cvrčka treba obaviti jednim od registriranih insekticida. Pripravke za zaštitu bilja uporabiti prema uputi proizvođača, a praznu ambalažu zbrinuti na propisan način. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content