U Orahovici održana ocjenjivanja kulena i vina, sajam na rasporedu 30. lipnja i 1. srpnja

U Orahovici će 30. lipnja i 1. srpnja biti održan Sajam vina i kulena u sklopu projekta Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020 Project: „HU-CRO Wine Stories II“ – Hrvatsko-mađarske vinske priče II” sufinanciran sredstvima Europske unije. U sklopu sajma održavaju se i natjecanja za najbolje vino i kulen za što su održana i ocjenjivanja. Na 4. Orahovačkoj Kulenijadi stručno povjerenstvo u sastavu Vladimir Pleša, Tomo Trstenjak i Antun Andelfinger ocijenilo je 24 uzorka koji su pristigli iz cijele Slavonije:

-Svake godine imamo sve više uzoraka što govori da proizvođači imaju povjerenje u organizatora i nas kao struku koja ocjenjuje. Ako uzmemo u obzir da je prošle godine bilo 18, a prije dvije godine 9 uzoraka, dakle u dvije godine imamo 30-50% više kulena na ocjenjivanju. Isto tako ova brojka govori da je trend proizvodnje kulena na našem području sve veći i meni je više nego drago da se na orahovačku Kulenijadu odazivaju proizvođači iz nekoliko županija. Zahvaljujem se svima koji su donijeli svoje uzorke i time prepoznali i Orahovicu kao turističku destinaciju. Ocjenjivali smo strukturu, boju presjeka i aromu i okus, a rezultati će biti poznati na Sajmu. – rekao je predsjednik stručnog povjerenstva Vladimir Pleša.

2606ocjenjivanja3 Custom

Na ocjenjivanje vina pristiglo je 54 uzorka bijelih, crnih i voćnih vina, a ocjenjivanje je vodila predsjednica stručnog povjerenstva, enologinja Ivana Nemet:

-Ovo je bilo jedno prelijepo ocjenjivanje i svi zajedno smo zaključili da se radilo o jako dobrim vinima. Crna vina su bila prekrasna i puno bolja od bijelih, no i bijela su pokazala zavidnu kvalitetu, a radili smo prema metodi 100 bodova. Treba svakako reći da su uzorci većinom od malih proizvođača, nije bilo puno tvrtki i velikih vinara što puno govori koliko su ti mali proizvođači napredovali. – rekla je Nemet.

2606ocjenjivanja1 Custom

Sajam vina i kulena bit će održan na izletištu Jezero, a organizator je Grad Orahovica. Projektni partneri su grad Villany i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, dok je pridruženi partner Udruga vinogradara, vinara i voćara Orahovica. Sajam traje dva dana, a 30. lipnja, nakon svečanog otvorenja koje je u 18 sati, u 19 sati bit će proglašeni najbolji vinari i kulenari. Nastupit će i mađarski KUD “Kadarka” iz Villanya. Drugog dana Sajma, u nedjelju, 1. srpnja, u 10 sati započet će Vinski maraton s kojeg će najbolji trkači biti nagrađeni sudjelovanjem na Regionalnom Vinskom maratonu u mađarskom gradu Villanyu, u prigodi održavanja Rose Festivala. U 11.30 sati nastupa KUD Crkvari te je prigodni koncert.

2606ocjenjivanja2 Custom

Oba dana bit će postavljeni štandovi orahovačkih i drugih domaćih proizvođača, što potvrđuje i glavni cilj Sajma, promociju domaćeg hrvatskog proizvoda. (www.icv.hr, vg)

2606ocjenjivanja5 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content