ODRŽIVA UPORABA PESTICIDA Poziv poljoprivrednicima na nužnu edukaciju i ispravno korištenje pesticida

Održiva uporaba pesticida jedna je od najvažnijih tema s kojom se već više godina susreću naši poljoprivrednici. U ovom trenu još uvijek ima onih koji nisu stekli osnovne preduvjete da bi se mogli (i smjeli) baviti ovim prijeko potrebnim poslom u poljoprivrednoj proizvodnji.

Postizanje održive uporabe pesticida, sustav izobrazbe profesionalnih korisnika pesticida, distributera i savjetnika ostvaruje se aktualnim Zakonom o korištenju sredstava za zaštitu bilja te Nacionalnim akcijskim planom. Što on znači za poljoprivrednu proizvodnju, objašnjava nam Anamarija Čajkulić, viša stručna savjetnica za zaštitu bilja pri Hrvatskoj poljoprivrednoj šumarskoj savjetodavnoj službi Virovitičko-podravske županije. Jedno od važnih pitanja je razlika između profesionalnih i neprofesionalnih korisnika zaštitnih sredstava.

PROFESIONALCI I AMATERI

– Profesionalni korisnici moraju imati završen ispit o održivoj uporabi pesticida. Sredstva kupuju u ovlaštenim trgovinama za prodaju zaštitnih bilja, uz predočenje iskaznice o završenom stručnom ispitu. Sredstva za neprofesionalne korisnike, odnosno one koji se voćarstvom bave amaterski i imaju npr. nekoliko voćaka, prodaju se u malim pakiranjima u trgovačkim centrima i za njih nije potrebna iskaznica o položenom ispitu o održivoj uporabi pesticida – kaže A. Čajkulić.

Između korištenja pesticida i primjene neophodnih mjera zaštite nalazi se bitan korak – educiranost korisnika. Stalnu izobrazbu korisnika na tu temu provodi Savjetodavna služba Virovitičko-podravske županije. Edukacija u osnovnom modulu traje 15 sati, a nakon položenog ispita dobiva se iskaznica kojom korisnik može kupovati i koristiti sredstva za zaštitu bilja. Postoji i dopunski model educiranja koji se provodi pet godina nakon osnovnog modula.

– Da bi se pristupilo educiranju, korisnik mora imati napunjenih 18 godina te završenu osnovnu školu. Treba se javiti u županijsku Savjetodavnu službu u Virovitici gdje će dobiti potrebne informacije o održavanju tečaja. S tim u vezi pozivam sve one poljoprivrednike koji nisu završili osnovnu izobrazbu o Održivoj uporabi pesticida da se što prije jave. Tako će što prije moći pristupiti edukaciji jer bez nje i položenog ispita ne mogu kupovati i primjenjivati sredstva za zaštitu bilja – istaknula je A. Čajkulić.

U Hrvatskoj postoji fitosanitarni upisnik dozvoljenih sredstava za zaštitu bilja, a to je ujedno i osnovno mjerilo kojeg se poljoprivrednici moraju strogo pridržavati. Svako sredstvo koje se koristi mora biti etiketirano na hrvatskom jeziku i registrirano u Ministarstvu poljoprivrede. (www.icv.hr, bg, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content