Priopćenje HDZ-a vezano uz poslijednju sjednicu Gradskog vijeća Grada Orahovice

Dana 8.lipnja 2018. godine s početkom u 18,00 sati u Velikoj gradskoj vijećnici grada Orahovice, održana je 8.sjednica Gradskog vijeća. Na sjednici je od 15 vijećnika bilo nazočno 13. Već na početku sjednice vijećnici HDZ-a i SU ukazuju predsjedniku Vijeća da su materijali za ovu sjednicu gradskog vijeća dostavljeni kasno, tek u ponedjeljak iza 18 sati, čime se krši Poslovnik o radu Gradskog vijeća.

Za vrijeme aktualnog sata, a nakon postavljenih pitanja klubova vijećnika, pokušalo se manipulirati s redoslijedom prijavljenih vijećnika za postavljanje pitanja na aktualnom satu. Naime, Poslovnikom je određeno da prednost postavljanja pitanja na aktualnom satu imaju klubovi vijećnika, a nakon toga idu pitanja vijećnika onim redoslijedom kako su predali pitanja u gradsku upravu. Pitanja za sjednicu gradskog vijeća podnose se onog dana kada je sjednica zakazana u uredovno vrijeme gradske uprave. Budući da je veliki interes za aktualni sat na svakoj sjednici gradskog vijeća, svi vijećnici koji žele postaviti pitanje, kako bi došli na red, moraju doći ujutro rano pred gradsku upravu jer nakon završetka pitanja klubova vijećnika ostaje vremena za još 2-3 pitanja vijećnika. Dana 8. lipnja 2018.godine pred gradskom upravom čekalo se od 5:15 sati, a prvi je pred gradskom upravom bio vijećnik SU gosp. Juraj Fofonjka, nakon njega bila su 2 vijećnika HSS, gospodin Dalibor Kovač i gospođica Lana Jurkin, iza njih vijećnik HDZ-a, Saša Rister pa vijećnica SDP-a Suzana Đebro-Maričić i zadnja, vijećnica Nezavisne liste hrabro, Ivančica Grgić. No prilikom prelaska na pitanja vijećnika na aktualnom satu, predsjednik vijeća gosp.Radoje Medenica, prvu je pročitao vijećnicu HSS-a gđicu Lanu Jurkin, nakon nje gosp. Dalibora Kovača pa tek onda gosp. Fofonjku.

Tada je krenulo negodovanje gosp. Fofonjke jer je on bio prvi pred gradskom upravom, za što tvrdi da ima i slike kao dokaz i tražio je od gosp.Kovača da potvrdi njegov navod što je ovaj i potvrdio, ali predsjednik Medenica nije htio uvažiti primjedbu. Na to su reagirali članovi HDZ-a i Nezavisne liste hrabro te nakon burne rasprave 4 vijećnika HDZ-a, 1 vijećnik Nezavisne liste hrabro i 1 vijećnik SU napuštaju sjednicu Gradskog vijeća. Uvidjevši da je situacija izmaknula kontroli, predsjednik vijeća Medenica, donosi odluku o prekidu sjednice od 20 minuta. Za vrijeme prekida sjednice obavljali su se dogovori i razgovori kako bi se sjednica nastavila. Predsjednik Medenica je nakon razgovora s gradonačelnicom Petin, izašao pred vijećnike s prijedlogom da se ipak prihvate prigovori oporbenih vijećnika.

Uvjet povratka oporbenih vijećnika u vijećnicu je obećanje predsjednika Medenice da će se pokrenuti izmjena Poslovnika o radu gradskog vijeća, što je obećano da će se učiniti već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Nakon toga svi su se vijećnici vratili u gradsku vijećnicu kako bi nastavili sjednicu Gradskog vijeća. Ovo je upozorenje vladajućoj koaliciji da nećemo trpjeti i tolerirati ovakve pokušaje manipulacije u radu Gradskog vijeća, jer tamo smo izabrani da zastupamo interese svih građana, a ne da se gledaju neki osobni interesi. (HDZ Orahovica)

PROMO