RAZGOVOR POVODOM DANA OPĆINE ŠPIŠIĆ BUKOVICA Hrvoje Miler: Prioritet nam je izgradnja dječjeg vrtića

Općina Špišić Bukovica slavi svoj dan, ujedno i blagdan zaštitnika sv. Ivana Krstitelja. S načelnikom Hrvojem Milerom razgovaramo tim povodom o važnim projektima.

Jedan od važnijih projekata Općine je cikloturističko odmorište „Špišić“. O čemu je riječ?
– Ministarstvo turizma odobrilo nam je sufinanciranje projekta „Postavljanje stanica za iznajmljivanje bicikla na cikloturističkim odmorištima u Špišić Bukovici i Pitomači“, ukupne vrijednosti 248.750 kuna te ga sufinanciralo sa 139.300 kuna. Odobrenim sredstvima omogućilo se postavljanje stanica za iznajmljivanje klasičnih bicikla i e-bicikla na cikloturističkom odmorištu Kurija „Špišić“ u Špišić Bukovici i u Pitomači na lokalitetu Banov brod.

Koji su najvažniji projekti Općine u posljednjih godinu dana?
– Zahvaljujući dobroj suradnji s Općinskim vijećem, mjesnim odborima te svim udrugama s područja naše općine, u proteklih godinu dana mnogo toga smo napravili, a sve s ciljem podizanja standarda kvalitete života naših žitelja u svim segmentima te u svih naših sedam naselja. Smatram da je najvažniji projekt za razvoj i očuvanje naše općine izgradnja dječjeg vrtića, vrijednog oko 4,5 milijuna kuna koji je sufinanciran europskim sredstvima. Nadam se da će već od iduće jeseni biti u funkciji i da će konačno i naša općina nakon gotovo 30 godina ponovno imati dječji vrtić. Nadalje, Ministarstvo demografije odobrilo nam je projekt izgradnje dječjih igrališta u Špišić Bukovici, Vukosavljevici i Rogovcu vrijedan oko milijun kuna. Ovih dana ćemo dobiti i građevinsku dozvolu za izgradnju reciklažnog dvorišta, a očekujemo i rezultate natječaja za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Općinska zgrada – Kurija „Špišić“ je također još jedan od projekata koji je u tijeku rekonstrukcije i obnove, a nedavno smo dobili i uporabnu dozvolu za mjesni dom u Novom Antunovcu, za čiju smo izgradnju od Ministarstva regionalnog razvoja dobili 500.000 kuna.

Jedna od zadaća Općine je i ulaganje u komunalnu infrastrukturu. Što je napravljeno na tom području?
– U ovoj godini u našoj općini će se asfaltirati oko 5 kilometara metara nerazvrstanih cesta, što je više od jedne trećine cesta koje su nam preostale za asfaltiranje na našoj općini. Kada smo već kod cesta, moram spomenuti da smo konačno i došli do faze da i Bukovački vinogradi dobiju dugo iščekivani asfalt, pa je tako i asfaltiranje te ceste u planu za kraj ljeta.

Na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja prijavili smo rekonstrukciju dva odvojka ulica u Bušetini, u tijeku nam je i asfaltiranje ispred društvenih domova u Okrugljači, Bušetini, Rogovcu i Lozanu. Prošle godine pred blagdan Ivanja započeli smo s asfaltiranjem staza na našim grobljima i tada su završena groblja u Špišić Bukovici, Bušetini i Lozanu, a sada su u tijeku radovi na grobljima u Rogovcu i Okrugljači. Putem natječaja Ministarstva hrvatskih branitelja dobili smo sredstva za izgradnju spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u naseljima Okrugljača, Bušetina, Lozan i Vukosavljevica, a što se tiče školstva za sanaciju nam je preostala škola u Vukosavljevici te izgradnja nove u Okrugljači.

Krajem prošle godine krenuli smo u sanitarno održavanje i sječu stabala u poznatom bukovačkom drvoredu, a samo smo u sadnju novih stabala uložili više od 130.000 kuna. U proljeće ove godine završeni su i radovi za onaj najvažniji dio za poljoprivrednike, a to je saniranje poljskih putova i ugradnja kamena na prilazne putove u svim naseljima općine u iznosu od 400.000 kuna. S obzirom na to da na području općine imamo vrlo aktivnu udrugu vinograda i voćara, pomogli smo im u izgradnji vidikovca koji će pridonijeti i širenju turističke priče naše općine. (www.icv.hr, zc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content