Subvencioniranje stambenih kredita se nastavlja i u iduće tri godine, a država će ih subvencionirati u razdoblju od pet godina

U petak, 29. lipnja, Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, kojim se definira trogodišnji program subvencioniranja stanogradnje.

Ovim bi se izmjenama trebao osigurati nastavak te mjere tijekom predstojećeg trogodišnjeg razdoblja, a prema prijedlogu, raspodjela subvencija ovisit će o indeksu razvijenosti grada ili općine u kojoj se nalazi stan ili kuća, čime se želi dati dodatni poticaj za kupnju stanova u manje razvijenim područjima.

Definira se iznos subvencija i za nove kredite te će iznosit između 30 i 51 posto mjesečnog obroka ili anuiteta, a rok za subvencioniranje stambenih kredita produljuje se s četiri na pet godina.

Ovim izmjenama produžuje se i rok subvencioniranja kredita za svako novorođeno dijete kao demografski usmjerena mjera te kada podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva ima utvrđen invaliditet veći od 50 posto tjelesnog oštećenja.

U 2017. bilo je osigurano za tu mjeru 17,5 milijuna kuna, za 2018. godinu predviđeno je 42 milijuna kuna, a za iduće dvije godine 35 milijuna kuna, što je značajno proračunsko izdvajanje. (www.icv.hr, Hina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content