SVEĆENIČKO REĐENJE U POŽEGI Slatinski dekanat dobio čak tri nova mladomisnika – Kristijana, Marka i Ivana

Polaganjem ruku biskupa dr. Antuna Škvorčevića i nazočnih svećenika Požeške biskupije danas (subota) petorica đakona u Požegi su zaređena za svećenike. Čak trojica su iz slatinskog dekanata: Kristijan Perić (25) iz župe Pohođenja BDM u Voćinu, Marko Dušak (27) iz Mikleuša (župa Uznesenja BDM u N. Bukovici) i Ivan Rončević (27) iz župe bl. Ivana Merza u Slatini.  Uz njih su još zaređeni Dejan Ilić iz Badljevine i Josip Prpić iz Velike.

polaganje ruku

Župe u Voćinu i Novoj Bukovici mogu se pohvaliti novoređenim svećenicima prethodnih  godina, ali slatinska župa sv. Josipa od svog postanka 1919. imala je samo dva domaća svećenika:  kanonika Milana Balenovića (zaređen 1953. godine) i Mirka Sadaka (zaređen 1995. godine).

mladomisnik slatinski

Ivan Rončević, sin Zlatka i Marice, najljepši je dar za 15. godišnjicu postojanja  župe bl. Ivana Merza i prvi svećenik izmoljen u ovoj mladoj župnoj zajednici. Druga župa u Slatini osnovana je dekretom biskupa dr. A. Škvorčevića  22.06.2003. godine, na dan posjeta pape Ivana Pavla II. Banja Luci, kada je blaženim proglasio mladog katoličkog laika koji je svojim besprijekornim životom i radom zadužio Crkvu u hrvatskom narodu.

procesija

Prva je to župa posvećena bl. Ivanu Merzu u cijelom svijetu.  U njoj su do danas službu  župnika obnašali vlč. Ivica Razumović, za čijeg je mandata pokrenuta izgradnja župne crkve bl. Ivana Merza na bivšem slatinskom sajmištu i preč. Nikola Jušić, koji je uz pomoć naroda, donatora i dragog Boga u  rekordnom roku crkvu sagradio i opremio.

predanje

U nadahnutoj homiliji u katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi  biskup Škvorčević naglasio je da su svećenici zaređeni da bi vjernom puku donosili sreću. „Ali ne sreću kakvu si sami želimo već kakvu dragi Bog za svakoga od nas želi ostvariti, ako surađujemo s njegovim Duhom, odnosno ljubavlju kojom se ostvaruje Kraljevstvo Božje u svijetu i svaki od nas ponaosob u njemu“, poručio je na svetoj misi biskup novozaređenim svećenicima, ali i svim vjernicima.

mladomisnici svi

Vjernici su svojim novim svećenicima poželjeli puno Božje snage i duha te ih obećali pratiti svojim molitvama, kako bi ustrajali na putu koji su danas trajno odabrali i na kojem žele ljudima donositi spasonosni nauk i ljubav Isusa Krista.

Mladu misu, odnosno prvu svetu misu u svojoj domicilnoj župi vlč. Ivan Rončević služit će u nedjelju, 1. srpnja, u župnoj crkvi bl. Ivana Merza u Slatini. (www.icv.hr, vj, foto: V. Jelenčić)

misa

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content