TVRTKA BATURINA GRADI DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE U domu će biti 199 ležajeva, a uskoro će biti provedena i anketa o zainteresiranosti za smještaj

U Virovitici su počeli radovi na izgradnji najveće privatne kapitalne investicije vrijedne oko 20 milijuna kuna, Doma za starije i nemoćne osobe s pratećim sadržajima. Naime, virovitička obiteljska tvrtka Baturina, u okviru koje se nalazi ustanova za zdravstvenu njegu u kući i Poliklinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju te fizikalnu terapiju i neurologiju, svoje zdravstvene usluge građanima nudi već dvadesetak godina, a kako na području grada Virovitice i šire nema doma za starije i nemoćne, prije osam godina pokrenula je projekt njegove izgradnje.

IMG 6249

– S projektom smo počeli još 2009. godine, s Gradom Viroviticom sklopili ugovor s pravom građenja, tj. dobili koncesiju na rok od 30 godina i preostalo nam je samo zatvoriti financijsku konstrukciju. Investiciju sam započeo s vlastitim sredstvima, nadajući se ishođenju poslovnog kredita. No, u to vrijeme bilo je teško podići kredit u HBOR-u, a privatne banke nisu imale sluha za takvu investiciju, tj. nisu prepoznavale ugovor o pravu građenja i projekt je morao biti zaustavljen – istaknuo je hrvatski branitelj Zdravko Baturina, koji je godinama strpljivo čekao da se promijeni bankarska klima.

DOMAĆI IZVOĐAČI

Strpljivost mu se na kraju isplatila – prije dvije godine HBOR je prepoznao njegove napore za izgradnju takvog objekta.
– Prihvatio je moja dosadašnja ulaganja od oko 5 milijuna kuna, tj. vlastito učešće u investiciju od 25 posto. S Gradom sam raskinuo ugovor o koncesiji i kupio parcelu gdje će se dom nalaziti, a nakon toga smo prvi u Hrvatskoj dobili ESIF jamstvo HAMAG BICRO-a te nakon njega kod HBOR-a ishodili povoljan kredit od 13,5 milijuna kuna.

IMG 6252
No, ni nakon potpisivanja ugovora s HBOR-om nisam mogao odmah početi s gradnjom jer se pojavio problem nedostatka izvođača radova koji bi mogli odraditi takav projekt. Početkom godine našao sam slobodnog izvođača, srećom domaću tvrtku Prajo-beton d.o.o. s kojom sam sklopio ugovor o izvođenju radova, a koja je proteklih dana odmah i započela s poslom – zadovoljan je Zdravko Baturina.

IMG 6241

SOBE I APARTMANI

Bez obzira na mnogobrojne male slične ustanove koje se nalaze pretežno u okviru kućnih domaćinstava, za smještaj u dom s pratećim sadržajima u Hrvatskoj vlada veliki interes.
– Na smještaj u takvu ustanovu, koji je u većim sredinama dosta skup, dugo se čeka. Budući da se nalazimo u manjoj sredini, imamo velike šanse upotpuniti sve kapacitete. Ujedno, smještaj će kod nas biti znatno jeftiniji, a i sam dom će zbog svoje okoline u kojoj će se nalaziti biti dosta pristupačniji u odnosu na ostale – naglašava Zdravko Baturina, dodajući kako će sljedećih dana provesti anketu o zainteresiranosti građana za smještaj u dom kapaciteta 199 osoba.

IMG 6243

Prema planu, oko 80 nepokretnih osoba bit će smješteno u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama na drugom katu objekta, a 119 pokretnih ili polupokretnih osoba svoj smještaj bi trebalo naći u prizemlju zgrade, u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama.
– Za one koji to budu tražili imat ćemo i apartmanski smještaj, ali i dnevni smještaj za osobe s pojačanim potrebama te za osobe za koje se privremeno nema tko brinuti – objašnjava Z. Baturina.

Važno je napomenuti da će investitor, tvrtka Baturina d.o.o. u domu zaposliti 57 osoba raznih profila, od medicinskih sestara, radnih terapeuta, fizioterapeuta pa sve do kuhara i pomoćnog osoblja. Radovi koje izvodi virovitička tvrtka Prajo-beton trebaju biti završeni sljedeće godine.

IMG 6252

PROJEKT DOMA ZA STARIJE POZDRAVLJA I GRADSKA UPRAVA

Zadovoljstvo što se napokon nastavila ova dugoočekivana investicija nije krio ni virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.
– Moram naglasiti da je ovaj projekt od prvog dana imao podršku ne samo grada Virovitice nego i Virovitičko-podravske županije, jer našem gradu i šire nedostaje ovakav objekt koji će znatno unaprijediti kvalitetu života stanovnika treće životne dobi. Grad Virovitica pomoći će investitoru u izgradnji pristupnih cesta, ali i uređenju samog okoliša doma koji se nalazi neposredno u blizini našeg vodocrpilišta – naglasio je Ivica Kirin, pozvavši pritom i ostale poduzetnike da slijede put tvrtke Baturina d.o.o. te da iskoriste europska i nacionalna sredstva koja su im na raspolaganju. (www.icv.hr, zc)

IMG 6248

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content