U Voćinu održana duhovna obnova za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji

Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja bila je organizator duhovne obnove koja se održala u Hrvatskom domu u Voćinu.

Prije same duhovne obnove, đakon Vjekoslav Uvalić dušebrižnik pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, zajedno sa hrvatskim braniteljima iz Voćina i predsjednikom ZUiČ HVIDR-a Virovitičko-podravske županije, Matom Bubašem, odao je počast kod spomenika Voćinskoj žrtvi, a potom je obišao crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije gdje ga je dočekao voćinski župnik Mladen Štivin.

Na početku duhovne obnove nazočne u Hrvatskom domu pozdravili su predsjednik ZUiČ HVIDR-a i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš, načelnik Općine Voćin Predrag Filić i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak.

Duhovnu obnovu za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji sa područja Virovitičko-podravske županije vodio je dušebrižnik pri Ministarstvu hrvatskih branitelja đakon Vjekoslav Uvalić.

– Srdačan pozdrav svima vama hrvatskim braniteljima na ovoj današnjoj duhovnoj obnovi. Evo po milosti Božjoj dobio sam priliku preko ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda da u sustavu psiho-socijalne pomoći ugradimo ovu duhovnu komponentu koja je danas i više nego nužna za sve hrvatske branitelje cijele Hrvatske. U ovom nastojanju da donesemo Krista i radosnu vijest kako bi objedinili zajedništvo hrvatskih branitelja u jedno, a to je ljubav i zajedništvo za domovinu, za Boga i za čovjeka po službi koja mi je povjerena nastojim kroz duhovne obnove to zajedništvo pronijeti i dotaknuti ljudska srca i, što je najvažnije, izgraditi ponovo zajedništvo, mir i vratiti hrvatskom branitelju dostojanstvo za koje se borio – rekao je đakon Uvalić.

Predsjednik ZUiČ HVIDR-a Mato Bubaš bio je zadovoljan održanom duhovnom obnovom.

– Danas smo na inicijativu i u suradnji sa Ministarstvom hrvatskih branitelja u Voćinu održali duhovnu obnovu za sve hrvatske branitelje, članove njihovih obitelji i sve one koji su bili zainteresirani za dolazak kako bi čuli našeg gosta đakona Uvalića. Iako smo nedavno imali duhovnu obnovu u Slatini u organizaciji Udruge HVIDR-a Slatina, nije na odmet ni ova današnja duhovna obnova koja je na razini županije. Znači, danas su ovdje bili prisutni svi predstavnici i predsjednici udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa područja cijele županije zajedno sa svojim članovima koji su imali vremena i mogućnosti doći danas ovdje. Voćin je za ovu duhovnu obnovu izabran iz razloga što je stradalničko mjesto, jer je ovdje bio veliki masakr hrvatskih nedužnih civila 1991. godine i što je voćinska crkva tada uništena do temelja, pa smo smatrali da je ovdje najprigodnije održati duhovnu obnovu – rekao je Bubaš.

Na duhovnoj obnovi prisustvovao je i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić koji se u svom obraćanju nazočnima osvrnuo na dolazeće Hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj, te rekao da ove godine na Hodočašću želi vidjeti deset tisuća hodočasnika, a što je dužnost svakog branitelja i svakog čovjeka koji cijeni žrtvu koju je ponio Voćin za vrijeme Domovinskog rata.

Nakon duhovne obnove svi nazočni zaputili su se u Slatinski Drenovac, gdje se održavala komemoracija posvećena ubijenim hrvatskim vojnicima i civilima za vrijeme II. svjetskog rata, kako bi im svojom nazočnošću, te polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona odali dužnu počast.
(www.icv.hr, adf)
[g-gallery gid=”462185″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content