WING TSUN U VIROVITICI Životna filozofija, samoobrana i vježbanje unutarnje snage – sve je to ovaj zanimljivi stil kung fua

Ovih dana posjetili smo trening Wing Tsuna, jednog od stilova kung fua, koji se održava svakog utorka i četvrtka u dvorani Tehničke škole u Virovitici. Na samom dolasku u dvoranu dočekao nas je hrvatski majstor Wing Tsuna, Orahovčanin, Sifu Darko Majstorović. Prilikom ulaska u prostor u kojemu se trening održava, može se osjetiti ogromna doza opuštenosti, a to je ujedno i jedna od značajnijih karakteristika ove predivne vještine.

– Wing Tsun je dio univerzalne ljudske kulture bez vremenske vrijednosti. To je beskrajno putovanje koje možeš započeti i ti – rekao nam je odmah na početku D. Majstorović.

Darko Majstorović i Maday Norbert

UMJETNOST BORBE

Wing Tsun kung fu za razliku od mnogih drugih borilačkih vještina s Dalekog istoka nikad nije postao sport, nego je i dan-danas ostao kao što je i zamišljen – efikasna vještina samoobrane, neovisna o snazi i fizičkim predispozicijama. Jedina je borilačka vještina koja ima titulu „umjetnost borbe“, a prevedeno Wing Tsun znači „prekrasno proljeće“. Stil je nastao prije 250 godina u hramu Shaolin (kolijevka zen-budizma i kung fua) na zapovijed cara. Nositeljica stila bila je žena, imena Ng Mui, jer je koncipiran i napravljen na način da se fizički slabiji mogu obraniti od jačih ili čak više protivnika.

– Naredba je bila da se stil prenosi samo s osobe na osobu jer je bio neopisivo učinkovit i nadmoćan u odnosu na druge stilove te nisu htjeli da dođe u ruke neprijatelja. To je sve trajalo do Yip Mana, Velikog majstora koji ga je obznanio svijetu. Po uzoru na život Yip Mana su snimljena četiri filma. Njegov posljednji student i nasljednik je Veliki majstor Leung Ting, u čijoj asocijaciji i školi i mi vježbamo – objašnjava nam Darko M.

SPORT wing tsunSeminar IBM Custom

Uz Wing Tsun moguće je naučiti i napredne vještine razvoja unutarnje snage kroz usklađene tehnike disanja i pokreta poznate pod imenom Chi Kung, koje kineski narod prakticira kao napredne oblike meditacije.

– Ono što najviše fascinira jest što ova vještina i odgaja. Često se događalo da u naše dvorane dođu djeca problematičnog ponašanja koje nitko nigdje nije mogao smiriti, a kod nas su postali novi ljudi. Wing Tsun je zapravo životna filozofija. Konstantno upisujemo nove članove, a treninzi su prilagođeni svim uzrastima, neovisno o spolu. Svi zainteresirani mogu besplatno dva tjedna doći na treninge i vidjeti o čemu se radi – kaže Darko M.

SPORT wing tsunTrening Orahovica Custom

SNAGA NIJE NAJVAŽNIJA

U Hrvatskoj Wing Tsun egzistira desetak godina. Stvorili su svoju strukturu, kaže, studente i u vrlo kratkom vremenu odgojili tri majstora ove vještine s međunarodnom licencom.

– Wing Tsun tjera vas na razmišljanje, to je vještina u kojoj snaga nije najvažniji čimbenik. Meni je pomogao u razvoju psihofizičkih sposobnosti – kaže nam J. K., jedan od učenika.

– Volim tu vještinu jer daje veliku dozu samopouzdanja i odličan osjećaj. Wing Tsun preporučujem svima koji se žele kroz trening razvijati i naučiti kako se obraniti – poručuje naš sugovornik.

Trening škola Orahovica

Svake godine održava se veliki seminar koji osobno vodi Veliki majstor, Sifu Maday Norbert (deveti majstorski stupanj), osobni učenik Velikog majstora Leung Tinga. Sifu Darko Majstorović kao voditelj hrvatske asocijacije seminare uvijek organizira u Virovitici.

– Porijeklom sam Slavonac, a Virovitica i gradonačelnik Ivica Kirin veliki su prijatelji sporta. Ove godine seminar će biti 30. lipnja i 1. srpnja u dvorani Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić. Dolazi nam Veliki majstor s eminentnim asistentima kako bismo približili znanja ove predivne vještine našem narodu – rekao je Majstorović te pozvao sve zainteresirane da otkriju ovu umjetnost borbe.

WING TSUN UČIO JE I SLAVNI BRUCE LEE

Od svih tadašnjih stilova kung fua, pod okriljem zen-budizma, najveći majstori stvarali su novi stil koji je trebao biti neprikosnoven i nepobjediv jer su se morali obraniti od manđurske vojske koja je bila fizički jača, bolje naoružana i brojnija. Nakon dugo godina mukotrpnog rada stvoren je novi stil kojem su dali ime Wing Tsun (prekrasno proljeće). Jedan od slavnih učenika Wing Tsun kung fua je bio i Bruce Lee, koji će zauvijek ostati zapamćen po specifičnom načinu borbe i popularizaciji borilačkih vještina putem filmskog platna. Legendarni Bruce Lee je osobno učio tehnike od Velikog majstora Yip Mana. (www.icv.hr, ts)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content