BAŠ KAO BAKINE: Anamari ručno razvlači kore za štrudlu te ih uz domaću tjesteninu nudi kupcima na virovitičkoj tržnici

Tomislava Crljena iz Gradine kupci na virovitičkoj Gradskoj tržnici poznaju već godinama. On i njegova obitelj bave se proizvodnjom voća, povrća i žitarica, a unatrag dvije godine počeli su izrađivati i domaću tjesteninu: mlince, rezance za juhu, flekice, široku tjesteninu, kore za štrudle i tanke kore za baklavu.

Dakle, proizvode iz prave, domaće bakine kuhinje. Posebni su po tome što su, kažu, recepturu staru 35 godina preuzeli od Albanaca, dodali receptu vlastiti štih i stvorili prepoznatljiv proizvod na tržnici. Virovitičani najviše kupuju mlince i kore, kaže nam Anamari Crljen.

Tjestenina nastaje od domaćih jaja i pšenice koju sami proizvode. Kore, mlince, rezance i drugu tjesteninu izrađuju ručno, sve osim rezanaca za juhu, kojima konačan izgled definira mašina.

– Za izradu 20 kilograma kora treba mi sat vremena. Zamijesim kuglice od četiri kilograma brašna i ostavim tijesto da se odmara. Kad se odmori, širim ga ručno, jednu po jednu koru i nosim na staru peć. Tijekom ljeta radim sama, a zimi mi pomaže muž – kaže nam Anamari Crljen. (www.icv.hr, ip, foto: I. Popović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content