GDJE JE NESTALO LJETO? Nakon izoliranog i vrlo kišnog lipnja saznajte što nam donosi srpanj

Puno je pitanja proteklih tjedana gdje je nastalo ljeto? Krenimo redom….

Lipanj kao prvi kalendarski i klimatološki ljetni mjesec 2018. godine je iza nas.
Pozitivne temperaturne anomalije za lipanj 2018. pokazuju da je na svim analiziranim postajama srednja mjesečna temperatura zraka bila iznad višegodišnjeg prosjeka (1961. – 1990.). Anomalije srednje mjesečne temperature zraka na području VPŽ bila su u rasponu od 1,2 °C do 2,7°C. Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike na području VPŽ za lipanj 2018. godine opisane su dominantnom kategorijom vrlo toplo. Bez obzira na to što smo u zadnjoj dekadi lipnja imali osjetno hladniji period.
Analiza količina oborine za lipanj 2018. godine koje su izražene u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka (1961. – 1990.) pokazuje da su količine oborine bile iznad višegodišnjeg prosjeka. Oborinske prilike na području VPŽ za lipanj 2018. godine opisane su sljedećim kategorijama kišno. Izolirano i vrlo kišno.

Što dalje?
Novo pogoršanje vremena očekujemo tijekom petka. Pogoršanje vremena neće se dugo zadržati. Tijekom subote očekujemo postupno poboljšanje vremena. Prestanak oborina i razvedravanje sa zapada koje će se širiti tijekom poslijepodneva na istok.
Nedjelje, ali i prvu polovicu sljedećeg tjedna trebalo bi obilježiti suho i stabilno vrijeme, a temperature zraka ponovno će rasti do vrućih ljetnih 30°C ili koji stupanj više. Od sredine tjedna ponovno će se atmosfera destabilizirati pa će se povećavati vjerojatnost za pljuskove praćene grmljavinom. Temperature zraka bez znatnije promjene.
Ne treba kukati. Nakon lipnja, svibanj je drugi gledajući klimatološki, mjesec s najviše oborina tako da… U odnosu na početak srpnja u danima pred nama ipak nam se vraća ljeto. Možda i ljetne žege od sredine mjeseca. Tako da će ljubitelji ljetne žege doći na svoje, dok ostali mogu početi kukati. Pogled na duge staze gledajući tjedno odstupanje temperature zraka ali i oborine do kraja srpnja trebao bi se zadržati iznadprosječno topao period. Oborina će biti manje, gledajući klimatološki prosjek.

Kolovoz kao zadnji klimatološki ljetni mjesec trebalo bi obilježiti?
Prema trenutnim izračunima prognostičkih modela na „duge staze“ i kolovoz bi trebalo obilježiti ljetni vremenski uvjeti. Iznadprosječna toplina i nedostatak „ manjak“ oborina.
Teško je precizirati tjedan, a da ne govorim o danima. Ovo je samo orijentir cijelog kolovoza kakvo bi nam vrijeme trebalo biti. Tijekom kolovoza ipak će postojati veća vjerojatnost za duže periode iznadprosječne topline „toplinskih valova“ u odnosu na srpanj.

Što nam Rokovo donosi… Hmmm, u prognoziranje vremenski uvjeta vezanih za Rokovo još ne bi ulazio, pričekajmo početak kolovoza. (www.icv.hr, kp, foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content