Gradonačelnik.hr: VTA u četiri godine “povukla” 176 milijuna kuna iz EU fondova, a preko projekata zaposlila 150 ljudi

U usporedbi s godinom osnivanja, 2014., broj prijavljenih projekata porastao je čak devet puta pa je tako prošla godina zaključena s brojkom od 204 nominirana projekta od kojih je za sada odobreno njih 80 u vrijednosti oko 70 milijuna kuna.

Virovitička Razvojna agencija jedna je od uspješnijih gradskih agencija u zemlji, a samo u ovom trenutku u realizaciji im je preko 20 EU projekata vrijednih više od 130 milijuna kuna. S ravnateljicom Tihanom Harmund razgovarali smo o ključnim projektima i planovima.

Gđo Harmund, VTA vrlo uspješno djeluje već četiri godine, a iz godine u godinu raste broj projekata koje realizirate. Kako u brojkama izgleda taj rast i koji su vam trenutno najvažniji projekti, odnosno najvažniji projekti za grad Viroviticu i njegove građane?

– Razvojna agencija VTA nastavila je trend uspješnog prijavljivanja na europske fondove, a 2017. godina bila je iznimno uspješna po broju prijavljenih i odobrenih projekata. U usporedbi s godinom osnivanja, 2014., broj prijavljenih projekata porastao je čak devet puta pa je tako prošla godina zaključena s brojkom od 204 nominirana projekta od kojih je za sada odobreno njih 80 u vrijednosti oko 70 milijuna kuna.

Prošla, ali i ova godina u znaku je provedbe jednog od najvećih projekata u povijesti grada, a riječ je o obnovi Dvorca Pejačević i Gradskog parka. Ovim projektom razvit ćemo novi turistički proizvod te će se na atraktivan i inovativan način prezentirati kulturna i povijesna baština. Projekt je vrijedan više od 81 milijun kuna, a 85 posto iznosa financirano je iz EU fondova.

Osim središnjeg parka, u sklopu projekta prekogranične suradnje s Mađarskom „Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute“, obnavljamo i Mali park u centru grada koji će biti uređen na temu meda i pčelarstva. Glavni cilj projekta vrijednog 1,9 milijuna kuna je razvoj pčelarstva i unaprjeđenje turističke ponude. U parku su posađena nova stabla i nove vrste cvijeća, a uspostavit će se i ruta na temu meda i pčelarstva s 35 punktova, od čega će 20 biti s hrvatske te 15 s mađarske strane, a polazišna točka turističke rute bit će upravo virovitički Mali park. Nastavili smo i s prijavom projekata kojima je cilj podizanje odgojno-obrazovnih standarda, kao i kvaliteta boravka. Tako su sklopu prekograničnog programa INTERREG V-A, osim projekta „Bee2Be“, u provedbi i tri projekta čiji su nositelji naše osnovne škole i vrtić. Navedenim projektima potiče se razmjena znanja i iskustava, kao i institucionalna i prekogranična suradnja. Osim toga, ovih dana očekuje se početak radova na energetskoj obnovi Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić te zgrada 2, 3 i 4 Dječjeg vrtića Cvrčak. Projekti su vrijedni 15,8 milijuna kuna, a odobreni su u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“. Tu je i projekt Korak u život jednakih mogućnosti – faza III kojim je u školskoj godini 2017./2018. osigurano 27 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnim školama Vladimir Nazor i Ivane Brlić – Mažuranić te Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, kao i projekt „Odrastimo jednako – faza II kojim su osigurani redoviti obroci za 224 djece u našim osnovnim školama.

Što se tiče projekata za naša prigradska naselja, najznačajniji je Rekonstrukcija Ulice Sv. Križa u Milanovcu vrijedan preko 10 milijuna kuna, a Gradu Virovitici za isti je odobreno bespovratnih 7,5 milijuna kuna na natječaju za operaciju 7.2.2. Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta.

Osim pisanja projekata za ustanove i tvrtke kojima je osnivač Grad Virovitica, naša Agencija pomaže i razvoju civilnog društva na području grada. Uspješnu dugogodišnju suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa okrunili smo u 2017. godini prijavljenim projektima u vrijednosti 12,3 milijuna kuna.

Recite nam nešto više o projektu obnove Dvorca Pejačević i Gradskog parka. Koji su rokovi, kada bi sve trebalo biti završeno i kako će to sve skupa izgledati?

– Obnova Dvorca Pejačević i Gradskog parka najveći je projekt takve vrste prijavljen i odobren na natječaju za obnovu kulturne baštine. Osnovni koncept unutarnjeg uređenja dvorca bit će drvo – tema drvo ima najviše poveznica na naš grad, tradiciju, navike građana, industriju i okoliš. Osim muzejskih sadržaja, unutar dvorca nalazit će se i polivalentna dvorana koja će se koristiti za razna događanja. Unutar objekta bit će, između ostalog, i turističko-informativni centar sa suvenirnicom, dok će na pročelju zgrade biti postavljena 3D instalacija za prikaz stalnog postava i promociju.

Gradskom parku će biti vraćen perivojni izgled te će se unutar njega nalaziti sadržaji za slobodno vrijeme i rekreaciju (staze, šetnice, dječje igralište, hortikulturno uređenje). Obnovit će se pješačke površine ispred Gimnazije Petra Preradovića te javna rasvjeta unutar parka. Cijeli novi park bit će pun drvoreda, grmlja, ukrasnog raslinja, a u parku će se nalaziti i novi drveni mostovi te moderna fontana pozamašnih dimenzija.

I vi ste se, kao i većina gradova, uključili u program zapošljavanja žena ‘Zaželi’. Koliko je vrijedan vaš projekt, koliko žena je njime zaposleno i kakve su njihove šanse nakon te dvije godine, koliko traje projekt?

– Za Program zapošljavanja žena „Zaželi“ Razvojna agencija VTA radila je projektnu prijavu za projekt Gradskog društva Crvenog križa Virovitica „Pruži mi priliku“. Projekt je vrijedan 6.105.346,51 kuna i u potpunosti je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. O kvaliteti projektnog prijedloga govori i broj bodova koji je ostvaren prilikom ocjenjivanja – od maksimalno mogućih 110 bodova, projekt je dobio 108 bodova.

U sklopu projekta zaposleno je 40 žena s lokalnog područja koje će kroz 24 mjeseca pružati pomoć osobama u nepovoljnom položaju (njih 160) i to na području grada Virovitice i 9 prigradskih naselja (Čemernica, Golo Brdo, Jasenaš, Korija, Milanovac, Podgorje, Rezovac, Rezovačke Krčevine i Sveti Đurađ). Riječ je o ciljanoj skupini teže zapošljivih žena, odnosno nezaposlenim ženama iznad 50 godina, ženama s invaliditetom, žrtvama nasilja. Očekujemo da će provedba projekta rezultirati poboljšanom kvalitetom života i većom uključenosti u društvenu zajednicu i ciljane skupine i krajnjih korisnika. Žene će imati novo radno iskustvo te će steći nova znanja i radne sposobnosti putem stručnog usavršavanja koja će im omogućiti lakše daljnje zapošljavanje.

Projekte u sklopu Programa zapošljavanja Zaželi smo također pripremali i za Organizaciju slijepih Virovitičko-podravske županije ukupne vrijednosti 1.394.759,77 te Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška ukupne vrijednosti 6.974.367,38 koji su također odobreni.

Imate li neke generalne brojke i podatke o tome koliko je ljudi zaposleno preko projekta Virovitičke Razvojne Agencije?

– To je za sada oko 150 osoba.

Na natječaju za energetsku obnovu javnih zgrada prošlo vam je 9 od 10 prijavljenih projekata. Koliko su vrijedni ovi projekti i kolike će biti uštede na troškovima energije?

– Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odobrilo nam je ove godine ukupno 9 projekata vrijednih za energetsku obnovu, a riječ je o preko 18 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Novo ruho dobit će društveni domovi u Golom Brdu, Rezovcu, Koriji i Podgorju, zatim Područna škola u Milanovcu, zgrada Sportske zajednice i Streljana, Centar kulture i Crveni križ. Uštede toplinske i godišnje primarne energije bit će preko 50 posto u odnosu na trenutno stanje, što je bio i jedan od uvjeta natječaja.

Uz gore spomenute projekte, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova odobrilo je dva projekta koja je prijavila naša Razvojna agencija u sklopu Programa podrške regionalnom razvoju, a riječ je o rekonstrukciji Mjesnog doma u Rezovačkim Krčevinama te sanaciji kolničke konstrukcija u Ulici Narodne garde u Svetom Đurađu.

Ovdje svakako treba spomenuti i projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta vrijedan 2.715.545,00 kuna, a koji je za sufinanciranje odobrilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja prijavili smo i izradu projektne dokumentacije ulica Gajeva-Vinkovačka, sanaciju klizišta u Svetom Đurađu i u Ulici Svetog križa u Milanovcu, izgradnju nogostupa Zlatno polje – Rezovac te izradu Urbanističkog plana uređenja Novo groblje. Za sada je odobrena izrada Urbanističkog plana uređenja Novo groblje, dok za ostale projekte čekamo rezultate.

Jedna od vaših djelatnosti su i edukacije. Tko su najčešći polaznici, odnosno za koga ih najčešće organizirate i imate li povratne informacije o rezultatima tih edukacija?

– Edukacije koje organiziramo su obično u sklopu provedbe projekata, a odnose se na upravljanje projektnim ciklusom, izradu poslovnog plana, pisanje i provođenje projekata. Polaznici su članovi organizacija s kojima provodimo projekte ili članovi udruga koji nakon toga mogu samostalno pripremati svoje aplikacije.

Na koji način surađujete s lokalnim poduzetnicima, obraćaju li vam se za pomoć u izradi projekata?

– Naša Razvojna agencija investitorima je na raspolaganju kao savjetodavna i stručna podrška, kao i za pisanje projekata kako bi ostvarili razne poticaje za nabavu nove opreme, tehnologije, izgradnju i opremanje poslovnih objekata i unaprjeđenje poslovanja.

Koliko ste uspješni u privlačenju stranih investicija i na koji način to funkcionira?

– S obzirom da grad Virovitica ima šest poduzetničkih zona koje su u funkciji, od velike je važnosti privlačenje i domaćih i stranih investicija. Razvojna agencija VTA u tom području surađuje s Upravnim odjelom za financije i gospodarstvo koji je, između ostalog, zadužen i za razvoj poduzetničkih zona. U proteklih nekoliko godina smo preko EU fondova dobili sredstva za izgradnju i opremanje ceste i komunalne infrastrukture u poduzetničkim zonama, a takve projekte planiramo i dalje prijavljivati. Što se samih investitora tiče, Razvojna agencija VTA im je na raspolaganju kao stručna podrška za pripremu poslovnih planova, investicijskih studija te izrade projektnih aplikacija za natječaje te praćenje provedbe projekata.

Što kažu brojke, kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste dosada realizirali za grad Viroviticu?

– Od početka osnivanja, odnosno od 2014. godine, odobreno je ukupno 236 projekata ukupne vrijednosti 176 milijuna kuna.

Postoje li neki usporedni podaci i ‘ranking’ razvojnih agencija, kako stojite u odnosu na ostale gradske agencije?

– Za sada službeno ne postoji, ali prema izvješćima i odobrenim projektima možemo reći da smo jako uspješni i pri samom vrhu.

Kako je ustrojena agencija, koliko ljudi zapošljavate i imate li, s obzirom na aktualnu situaciju u zemlji u kojoj je sve više problema s nedostatkom stručnog kadra, i vi takvih problema?

– Uz ravnatelja, u agenciji imamo zaposlene voditelje projekata, stručne suradnike za lokalni razvoj i izradu projekata, stručne suradnike za gospodarski razvoj te za izradu projekata i stručne suradnike za ruralni razvoj. Trenutno imamo 15 zaposlenih djelatnika od kojih je 12 na neodređeno, 2 na određeno te jednu djelatnicu na stručnom osposobljavanju.

Kakvi su vam daljnji razvojni planovi?

– Svakako planiramo nastaviti ulagati u obrazovanje djelatnika Agencije kako bi bili što uspješniji u svom poslu što je od velike važnosti za pripremu i realizaciju projekata. Nastavit ćemo suradnju sa svim organizacijama za koje pripremamo projekte a to su svakako Grad Virovitica, gradske ustanove i tvrtke, organizacije civilnog društva, poduzetnici, poljoprivrednici…

Vodimo brigu o tome da na vrijeme pripremimo svu potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju kako bi natječaje dočekali spremni i prijavili sve planirane projekte u roku.

Na koji način funkcioniraju odnosi s Gradom koji vam je vlasnik?

– Od samog osnutka imamo partnerski odnos s Gradom te gradskim ustanovama i tvrtkama. Naša Razvojna agencija, zajedno s vodstvom Grada Virovitice, kao i ostalim gradskim ustanovama kontinuirano radi na ostvarenju strateških ciljeva te izradi strategija i programa za poticanje lokalnog, gospodarskog i socijalnog razvoja na području grada Virovitice. Suradnja s osnivačem, Gradom Viroviticom, je na iznimno visokom nivou. Razvijamo, pripremamo i provodimo projekte kako bi se pridonijelo uspješnosti i kvaliteti rada gradskih ustanova te ostvarile koristi za lokalnu zajednicu i stanovništvo. Smatram da je podrška osnivača, uz kvalitetan stručni kadar, ključna za uspjeh i daljnji napredak. (gradonačelnik.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content