Konji i zaprege plijenili pozornost na 11. međužupanijskoj smotri hladnokrvnih konja i zaprega u Čađavici

Proteklog vikenda, u sklopu obilježavanja blagdana sv. Petra i Dana općine Čađavica održana je 11. međužupanijska smotra hladnokrvnih konja i zaprega na nogometnom igralištu u Čađavici. Među programima koje Općina i udruge pripremaju svojim sumještanima i posjetiteljima, izložba slavonskih hladnokrvnih konja i revija zaprega uvijek izazivaju najviše pozornosti. Tako je bilo ovaj put, kada je 11. međužupanijsku smotru konja i zaprega, poslije posvete grla od strane čađavačkog župnika vlč. Stjepana Vuka, otvorio ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Tolušić.

IMG 7043 Custom

-Uvijek mi je izuzetna čast biti ovdje u Čađavici na smotri, prije kao župan naše Virovitčko-podravske županije, a sada pogotovo kao ministar poljoprivrede. Mi u Ministarstvu poduzimamo sve kako bi naše mlade zadržali na selu kroz razne mjere. Ne možemo promijeniti stvari u godinu i pol dana, ali ih možemo popraviti, i zapravo će se pravi rezultati vidjeti u budućem razdoblju. Mjere, od dječjeg doplatka, od izgradnje vrtića, stambenih kredita za mlade, raznih subvencija… to je nešto što će pomoći mladima da ostanu, ali ono što mi, barem ja osobno mislim, moramo napraviti i radimo je prije svega sigurno zaposlenje i veće plaće nego što su bile do sada. Naravno, trebaju i vrtići, kao ovdje u Čađavici ili u Špišić Bukovici ili u Čačincima, ali prije svega , kako sam rekao, radna mjesta, jer svi živimo od plaće i dobro plaćenog radnog mjesta i na tome ćemo konstantno raditi – rekao nam je, između ostalog, u izjavi za koju smo ga zamolili ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade RH Tomislav Tolušić.

U Čađavici ima 11 konja autohtone pasmine hrvatskih hladnokrvnjaka, ali kad bi se zbrojili konji svih pasmina, kaže predsjednik Udruge slavonskih uzgajivača Ivan Dugaja, te da Čađavica s više od sto konja drži rekord u Virovitičko-podravskoj županiji. Članovi udruge imaju oko 400 grla različitih kategorija (omica, ždrjebadi, kobila, pastuha), a na izložbu obično dovedu ili dopreme desetak posto toga broja. I ove godine na izložbi su bili i samostalni uzgajivači pa je posjetiteljima pokazano pedesetak konja svih kategorija.

Zahvalnice za sudjelovanje na ovogodišnjoj smotri svim uzgajivačima, kao i vlasnicima zaprega, uručili su saborski zastupnik Josip Đakić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak i načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević.

Uz smotru konja i zaprega, Čađavicom su se na svojim ”makinama” provezli i članovi Moto kluba Zvijeri s gostima iz drugih klubova. Općina je pripremila voletinu s ražnja i druge delikatese za sve, a događaj je dodatno začinila zabava uz TS Cure iz centra.

(www.icv.hr, ADF)

[g-gallery gid=”466641″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content