LIKOVNJACI NA SLIKARSKOJ KOLONIJI U ČAST KOLEGE VILIMA ŠOLCA Stvorili dvadeset umjetničkih djela koja su ostavili crkvi i samostanu

U čast pokojnog kolege Vilima Šolca, nastavnika likovne kulture, članovi Likovnog kluba „Nikola Trick“ Virovitica u crkvi sv.Roka održali su likovnu koloniju. Nastalo je dvadesetak slikarskih djela u tehnikama crteža, ulja, akrilika, akvarela i suhog pastela. Motivi slika rađeni su po slobodnom izboru umjetnika.

– Na ovaj način prisjećamo se svog kolege Vilima Šolca, njegovog rada i djela. Nastavit ćemo i sljedećih godina, ovisno o financijskim mogućnostima – rekla je Ankica Fijala, predsjednica LIK-a, ističući pritom da će se Memorijal Vilima Šolca ubuduće održavati 28. svibnja na njegov imendan.

KULTURA Vilim žđl 1 1 e1530915893591

VEZAN UZ CRKVU
Ovaj memorijal s razlogom je održan baš u krugu župne crkve koju je Vilim volio više od svega. Kao dijete, sjećaju se njegovi kolege, maštao je da će postati svećenik, a kasnije je ljubav prema vjeri i sakralnim objektima prenio na talent za slikarstvo. Posvetio je vjerskom životu cijeli svoj život, a hodnike samostana i dijelove crkve ukrasio radom svojih ruku.

KULTURA Vilim žđl 3

– Vilim je uvijek bio vezan uz crkvu. Redovito je dolazio na misu, osobito nedjeljom i aktivno je sudjelovao u svim župnim i samostanskim događanjima. Puno toga je izradio za crkvu, od uređenja oltara, ambona, sporednih ulaznih vrata u crkvu te jemnogo slika darovao crkvi,a koje i danas krase hodnike samostana- rekao je gvardijan fra Rozo Brkić zahvaljujući Ankici Fijalina organizaciji likovne kolonije na ovom simboličnom mjestu.

KULTURA Vilim žđl 4 e1530915925805

Dobročinstvo Vilima Šolcanastavili su i sami – sva umjetnička djela koja su stvorili na koloniji ostavili su župi. Slike crkvenih motiva stvarane sa srcem poslužit će za sredstva koja će se upotrijebiti za obnovu župne crkve u stvarnosti. (www.icv.hr, žđl, Foto: Natalija Vidak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content