Među 20 hrvatskih projekata koji će potpuno preporoditi naše nacionalne i parkove prirode nalazi se i Geopriče UNESCO Geoparka PP Papuk

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, nakon loše ocijenjene promocije hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode, odlučilo je investirati i promijeniti politiku.

– Većina hrvatskih parkova nije dosegnula svoj puni potencijal, a neki se ne znaju nositi sa svojom posjećenosti – objasnio je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike.

Ministarstvo je ugovorilo europsko financiranje 18 projekata, a cilj je edukacija zaposlenika parkova kako bi znali predstaviti naše parkove u najboljem svjetlu. Osim toga, investirat će se u infrastrukturu parkova kako ne bi došlo do njihove prekapacitiranosti i uništenja. Još su dva projekta u postupku ugovaranja, a ukupna vrijednost 20 projekata je 728,9 milijuna kuna.

Među odabranima se nalazi i Park prirode Papuk s EU projektom Geopriče UNESCO Geoparka, a koji se provodi na području Virovitičko-podravske, ali i Požeško-slavonske županije. Prema pisanju Jutarnjeg lista u sklopu ovog projekta izgradit će se „Geo-info centar Voćin“, opremiti dvorana u Kući panonskog mora (Velika), gradnja adrenalinskog parka (Duboka) te šest vidikovaca diljem parka. Istodobno već traje rekonstrukcija ceste Slatinski Drenovac – Jankovac. Vrijednost projekta iznosi 77,2 milijuna kuna, a završetak u ožujku 2020. Cijeli članak Jutarnjeg lista možete pročitati ovdje. (www.jutarnji.hr, www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content