Održana konferencija: Pet godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj Uniji

U Zagrebu je, 2. srpnja, u Plaza Event Centru održana Konferencija povodom obilježavanja 5 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, uz potporu Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Uvodno je prisutne pozdravio i o značaju ulaska Hrvatske u EU govorio predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Nakon toga su se prisutnima obratili: predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, te ministrice u Vladi: vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, koji su se obratili brojnim predstavnicima institucija i poduzetnika, čestitajući Hrvatskoj gospodarskoj komori na njenim aktivnostima, te organiziranju ove konferencije u prigodi pet godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Nakon njih, govorili su, u ime Hrvatske gospodarske komore, potpredsjednik za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić, o makroekonomskoj poziciji Republike Hrvatske, nakon 5 godina članstva u Europskoj uniji, te direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Zvonimir Savić, koji je prezentirao niz pokazatelja iz kojih su evidentni ostvareni efekti od ulaska članstva Hrvatske u Europskoj uniji.
Hrvatska je u razdoblju od 2013. do 31. svibnja 2018. godine, izdvojila u proračun EU 2.109,2 mil. €, a iz EU je primila 3.229,4 mil. €, što čini pozitivnu razliku od 1.120,2 mil. €, odnosno 8,4 mlrd kuna.
Nakon toga su održana dva panela.

U panelu: Jedinstveno tržište EU – Koliko smo jedinstveni na jedinstvenom tržištu?, govorili su: potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, viceguverner Hrvatske narodne banke Vedran Šošić, direktor Altpro d.o.o. Zvonimir Viduka, predsjednik Uprave Končar – Elektroindustrija d.d. Darinko Bago i savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Marko Jurčić.

U panelu: Pet godina u EU – Jesmo li na dobrom putu?, govorili su: državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, predstavnica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Manica Hauptmann, potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš, direktor Tehnixa d.o.o. Đuro Horvat i članica Zajednice poslovnih savjetnika HGK Ariana Vela.

Hrvatska gospodarska komora je, na konferenciji, prezentirala anketu provedenu među poduzetnicima iz koje je evidentno zadovoljstvo poduzetnika i izuzetni efekti ulaska Hrvatske u članstvo EU.

Na konferenciji su, iz HGK – Županijske komore Virovitica prisustvovali direktor Milan Vanđura i viša stručna suradnica za međunarodne poslove i povjerenik za EU Suzana Kolesarić. (hgk)