OPET VAS DAVE KOMARCI? Napravite ovo i više vas ni jedan neće ugristi

Jedva ste dočekali vikend kako bi sa prijateljima i obitelji organizirali druženje u prirodi i roštilj. Pripremili ste meso, piće, društvene igre i spremni ste na savršen dan u prirodi, no tu su i oni – komarci. Nažalost, gotovo svaki boravak u prirodi ne može proći bez njih, ali postoji način da se zaštitite. Osim komercijalnih repelenata, koji, kako piše Alternativa za vas, često mogu biti toksični i nanijeti više štete od komaraca. Zato nude alternativu, onu prirodnu.

Donosimo vam neke od provjerenih metoda kako otjerati komarce prirodnim sredstvima.

1. Citronela

Citronela je podvrsta limunske trave i najbolje sredstvo za zaštitu od insekata, posebno od komaraca. Eterično ulje citronele možete pomiješati s baznim uljem i utrljati na kožu neposredno prije izlaska. Možete ga koristiti u difuzerima ili mirisnim lampicama, a postoje i već gotovi mirisni štapići s citronelom koji se koriste na otvorenom. Citronelu možete uzgajati i kao kućnu biljku u teglama, te je držati tamo gdje ne želite komarce.

Repelent s citronelom

Sastojci:

5 ml eteričnog ulja citronele
2 ml eteričnog ulja himalajskog cedra
2 ml eteričnog ulja prave lavande
1 ml eteričnog ulja egipatskog geranija
100 ml 70-postotnog alkohola
Prije upotrebe smjesu dobro promućkajte.

Repelent s citronelom trebate nanositi nešto češće nego klasično sredstvo protiv komaraca – otprilike svakih 2-3 sata.

2. Ulje čajevca

Ulje čajevca efikasno odbija komarce, a uz to poboljšava zdravlje kože i olakšava mnoge kožne tegobe. Poznato je da odbija ne samo komarce nego i uši, mrave te druge insekte koji ujedaju. U bocu s raspršivačem od 200 ml ulijte 60 ml ulja čajevca i do kraja dopunite destiliranom vodom. Prije upotrebe protresite, poprskajte kožu i razmažite. Po potrebi ponovite.

U borbi protiv komaraca također su korisna i eterična ulja cimeta, ružmarina, limunske trave, cedra i paprene metvice.

3. Hladno prešano ulje neema

Istraživački centar za malariju testirao je 1995. godine 2-postotnu mješavinu ulja neema s kokosovim uljem. Otkriveno je da je ta mješavina pružila gotovo 100-postotnu zaštitu od komaraca koji prenose malariju. Uljem neema pomiješanim s baznim uljem možete namazati kožu, a možete ga koristiti i u aroma lampi, za što ćete ga razrijediti samo vodom.

4. Organsko sojino ulje

Istraživanje objavljeno u The New England Journal of Medicine otkrilo je da su repelenti od sojinog ulja jednako učinkoviti kao i oni s DEET-om (najčešće korištenom kemikalijom za tjeranje kukaca). Ovo je ulje jeftin i pristupačan način zaštite od komaraca. Ima viši zaštitni faktor te odlično vlaži kožu. Kod nabave sojinog ulja pazite da nije GMO.

5. Jabučni ocat

Mazanje jabučnim octom ne samo da odbija komarce, nego i rashlađuje tijelo tijekom nesnosnih vrućina te pomaže u održavanju pH-vrijednosti kože. Pomiješajte sjeckani peršin i jabučni ocat pa ovom mješavinom namažite kožu.

6. Lavanda

Eterična ulje prave i širokolisne lavande odlični su repelenti. Za zaštitu od komaraca, razrijedite ih baznim uljima. Ova ulja su dobra i za ublažavanje svrbeža nakon uboda, a tako su nježna da se slobodno mogu namazati i na kožu bebe. Jednostavno nanesite kap-dvije na bolno mjesto.

U svrhu zaštite od komaraca možete koristiti i macerat lavande. Napunite staklenku suhom lavandom, prelijte do vrha sojinim uljem. Ostavite 40 dana na polusjenovitom mjestu. Nakon 40 dana procijedite i koristite.

7. Češnjak

Češnjak je općepoznat po mnogobrojnim ljekovitim svojstvima, ali je malo poznato da djeluje i kao repelent. Ako vam njegov miris ne smeta, slobodno se natrljajte češnjakom i komarci će vas zaobilaziti u širokom luku. Režnjeve češnjaka možete ostaviti na mjestima gdje inače komarci ulaze u kuću tako da zaštitite vaš dom.

8. Repelent od bosiljka i votke

Šaku svježeg bosiljka prelijte s pola šalice kipuće vode pa nakon što odstoji četiri sata procijedite. Pomiješajte s pola šalice vodke i ulijte u bocu s raspršivačem. Prije upotrebe protresite i nanesite po potrebi.

9. Zamka za komarce

Protiv komaraca može vam pomoći i ova prirodna zamka za komarce.

Sastojci:

20 dl vode
50 g smeđeg šećera
1 g svježeg kvasca iz dućana
1 plastična boca od 1,5 ili 2 litre
Priprema:

Odrežite vrh boce. Rastopite šećer u vrućoj vodi, a kada se ohladi ulijte u bocu. Donji dio boce omotajte crnom trakom ili tkaninom (crna boja također privlači komarce). Po površini vode posipajte razmrvljeni kvasac. Odrezani vrh postavite naopako u bocu, tako da između grlića i tekućine ostane malo prostora. Ovu klopku postavite blizu mjesta na kojem boravite. Komarce privlači miris fermentiranog kvasca, a kada jednom uđu u ovu klopku, nema im izlaska.

Prva pomoć nakon uboda komarca

Mjesto uboda komarca možete namazati sokom aloe vere, čuvarkuće ili limuna, rastvorom sode bikarbone, uljem crnog kima, glinom ili istrljati korom banane. Bilo koja od ovih metoda ublažit će neugodu.

Zaštita prostora od komaraca

Postavite na prozore i pokraj ulaza tegle s biljkama koje komarci ne vole (mačja metvica, citronela, lavanda, peršin, bosiljak i menta). U prostoru u kojem boravite koristite aroma lampice ili mirisne štapiće s uljima citronele, limunske trave, lavande, čajevca, ružmarina ili cimeta. (www.icv.hr, alternativa-za-vas.com; foto: ilustracija; pixabay.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content