Orahovčani među prvih 20 juniora svjetskog triatlona

Nakon Prvenstva Hrvatske u kros triatlonu na kojem su članovi Plivačkog kluba Orahovica o ostvarili pravo nastupa na ITU Multisport svjetskom prvenstvu u istoj disciplini, s kojeg su prije nekoliko dana vratili iz Danske i to sa sjanim rezultatima. Trojica Orahovčana Borna Katić, Danijel Peštaj i Marko Varga plasirali su među 20 juniora u svijetu triatlona.

-Cilj sezone je bio jasan, uspješna izvedba i maksimalni pokušaj da se plasiramo što bolje na svjetskoj rang listi kros triatlona. Svjetsko prvenstvo održano je u sklopu velikog multisport festivala po cijeloj Danskoj. Kako bi sve prošlo uz manje stresa, a staze i konfiguracija bolje upoznala, krenuli smo iz Orahovice devet dana ranije. Prije putuase redovito treniralo ujutro i navečer kao i obično. Prije nastavka puta ujutro se odrađivao biciklistički ili trkački trening, a navečer plivanje uz pokoji element ponovno biciklizma i trčanja. Prošavši Sloveniju, Austriju i Njemačku, dolazimo u Dansku, u okolicu Svendborga u kojemu je bio triatlon. Kada smo se okvirno upoznali s uvjetima, prilikama i mogućnostima na trkačkoj i biciklističkoj stazi te u samoj vodi (prvenstveno njena temperatura) te potom odradili veliku Paradu nacija (predstavljanje Hrvatske), otišli smo nazad u Njemačku, u Hamburg gdje smo ciljali na Kup Njemačke u daljinskom plivanju na 2.5 km) – priča Borna Katić koji je navedenu utrku u kategoriji juniora završio na trećem mjestu stavivši broncu oko vrata. Danijel Peštaj u kategoriji mlađih od 15 godina također je bio treći, a Marko Varga u utrci na 1000m 1. u svojoj kategoriji.

-Bila je to iznimno kvalitetna provjera forme uoči velikog cilja koji se gađa već devet mjeseci. Nakon konačno dočekanog i odrađenog svjetskog prvenstva jasno je da je to ogromna scena na kojoj ima jako puno mjesta za napredak – nastavlja Borna. Konačni rezultati Svjetskog triatlon prvenstva su sjajni, sva trojica Orahovčana ušla su među 20 juniora svijeta. Borna Katić osvojio je 17. mjesto Marko Varga 19., a Danijel Peštaj 20. Mjesto.

– Nakon natjecanja ogromno olakšanje i itekako ponos budući da se Hrvatska na svjetskoj sceni pojavila i u tom sportu. Nakon natjecanja odmah odlazimo put Berlina kako bismo odradili kratak period odmora pa ponovno treninga jer vrlo brzo poslije Svjetskog prvenstva organizirana je Xterra Czech, prestižno natjecanje s petnaestogodišnjom tradicijom koje je ove godine dobilo titulu europskog Xterra kupa. Skupilo se dovoljno energije i svježine tako da su rezultati na sprint distanci bili zaista kvalitetni – kaže Katić koji je na tom natjecanju postao apsolutni pobjednik, Marko Varga osvojio je treće ukupno i drugo u kategoriji juniora, a Danijel Peštaj treće juniorsko. Time je završen natjecateljski segment europske turneje nakon koje su Orahovčani uživali u turističkom obilasku europskih gradova.

– Sve skupa bilo je prekrasno i golemo iskustvo. Hladne se glave vratili smo se kući nakon dva tjedna napornih natjecanja. Bila je ovo „turneja“ vrijedna pamćenja cijele ekipe, hrvatskog i lokalnog sporta i svih ljudi s kojima smo surađivali i koji su nas poticali, pomagali nam na sve načine od pripreme puta, logistike tijekom utrke do financijske pomoći, nabave opreme i usavršavanja svih vještina i poruka ohrabrenja ite na kraju najvažnije „mentalne pripreme“ uoči naših malih bitaka – zaključio je sjajni orahovački sportaš Borna Katić. Njihov trener Nikola Borić bio je iznimno sretan i ushićen.

-Odličan debitantski nastup naših troje Orahovčana na Svjetskom prvenstvu u kros triatlonu. Kada se uzme u obzir da je u Danskoj nastupilo ukupno 43 nacije i ukupno preko 3500 sportaša. Bila nam je svima velika čast predstavljati našu Hrvatsku na ovom prestižnom natjecanju najvišeg mogućeg ranga nakon Olimpijskih igara – zaključio je Borić. (www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”470604″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content