OSTAVLJA BEZ DAHA Znate li da su Virovitičani Goran Denac i Robert Bogović napravili maketarsko čudo?

Oko 1300 dijelova i 700 sati rada bili su potrebni kako bi virovitički ponos, Dvorac Pejačević, dobio svoju umanjenu repliku. Goran Denac i Robert Bogović svojim su rukama i beskrajnim strpljenjem kreirali maketu koja ostavlja bez daha. Riječ je o minijaturnoj verziji pravog virovitičkog dvorca i to u izdanju na kojem stotine radnika trenutno rade i koji će novim sjajem zablistati sljedeće godine. Do tada, posjetitelji imaju priliku uživati u identičnoj, minijaturnoj verziji koja donosi autentične ulaze, vrata, prozore i ostale detalje koje Dvorac Pejačević čine kulturno-povijesnim blagom Virovitice.

dvorac maketa 1 1No, zbog izuzetno visoke razine detalja, kreatori ove makete za pomoć su se morali obratiti braći Zikić u Srbiju, koji su im uz pomoć preciznog laserskog pisača izrezali minijaturne dijelove dvorca. – Riječ je o oko 1300 dijelova koje je trebalo laserski izrezati, a oni su jedini bili spremni uhvatiti se u koštac s izradom – rekao je Goran koji je s kolegom Robertom na ovoj maketi radio čak 700 sati. Dva mjeseca trajao je izuzetno delikatan i precizan posao lijepljenja svih dijelova dvorca, a taj trud se isplatio – njihova maketa jedina je ovog tipa u našoj regiji. – Riječ je o unikatnom primjerku koji je rađen prema stvarnoj projektnoj dokumentaciji i nacrtima – ističe Goran dodajući kako ova maketa nije posljednja iz njihove male radionice čuda.

dvorac maketa 2 1VIROVITICA U MALOM

– Ne planiramo stati na samoj maketi zgrade dvorca, drugi dio projekta obuhvatit će izradu pratećeg okoliša, dakle parka i mostova. Tu je i treća faza u kojoj bi izradili čitavo središte grada, a koje bi bilo funkcionalno i pokretno. Sadržavat će pokretne automobile i niz drugih detalja – objašnjava nam Goran svoje planove. Njihova volja, trud i upornost prepoznata je širom Hrvatske, tako su virovitički dvorac poželjeli vidjeti i stanovnici Pule i Fažane. – Pozvali su nas da ondje izložimo dvorac na nekoliko dana – govori Goran ističući kako su sretni reakcijama javnosti koje za njihovo „malo čudo“ imaju samo riječi hvale i oduševljenja.
Kako kaže Goran, u budućnosti bi htjeli u suradnji s Gradom Viroviticom nabaviti laserski pisač kako bi samostalno mogli izrezivati dijelove za svoje makete. – Tako bismo mogli napraviti i sve znamenitosti Virovitice, ali i županije, kao što su Kurija Janković i dvorac u Suhopolju – govori nam.

MG 4421 1IZNENAĐENJA ZA ROKOVO

Dvorac Pejačević imat će priliku vidjeti svi posjetitelji Rokova 2018. u sklopu kojega će, uz izložbu dvorca i drugih maketa, biti organizirane i druge aktivnosti. – Pripremamo izložbu slika vlakova Dragutina Staničića i predstavljanje knjige Uskotračna željeznica Stjepana Brijačka. Isto tako okupit ćemo ljude koji su u prošlosti, a neki i sada, živjeli na željezničkoj stanici te će nam ispričati svoje doživljaje i pokazati stare fotografije, pa čak i iz vremena kada su vozile parne lokomotive – rekao je Goran dodajući kako pripremaju i brojna druga iznenađenja koje će posjetitelji morati tek otkriti dolaskom na izložbu „Virovitica voli vlakove“ na sad već poznatoj lokaciji – gornjem katu zgrade virovitičkog kolodvora. (www.icv.hr, ml; foto: M. Rođak)

MG 4403 1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content