PROMO HRVATSKI DUHANI: Prva strojna berba duhana kao veliki test za obitelj Martinušić, ali i druge proizvođače u Hrvatskoj

Poljoprivrednik Ivan Martinušić iz Turnašice proizvodnjom duhana bavi se već tridesetak godina. Prije nekoliko dana postao je prvi proizvođač u okviru OPG-a koji je duhan na području Virovitičko-podravske županije počeo brati – strojem.

Stroj je rabljeni dvoredni berač duhana marke Spapperi na 4 kotača, cijena mu je 50.000 eura i godišnji kapacitet 60 hektara. Zamjenjuje ljude u branju duhana i omogućuje da se ovaj važan posao obavi na vrijeme.

duhan3

Ovu vrijednu investiciju I. Martinušiću pomogli su ostvariti Hrvatski duhani. Od 50.000 eura, sufinanciraju 40.000 eura, dok će ostatak od 10.000 eura uložiti Ivanov OPG, putem kredita na rok od četiri godine.

RABLJENI STROJ

-Bez njihove potpore, ne bih sam mogao uložiti toliki novac. Novi stroj košta oko 110.000 eura pa smo se odlučili na rabljeni. Razlog je manjak radne snage u duhanu. Nekad smo s lakoćom našli deset radnika, koliko trebamo, a danas ih jedva angažiramo toliko, ali uz gotovo duple troškove u odnosu na samo par godina – ističe I. Martinušić, dodajući kako je svjestan da stroj ne može u potpunosti zamijeniti kvalitetu rada ljudskih ruku, ali da je situacija u poljoprivredi takva pa je stroj postao nužnost.

Ovaj poljoprivrednik s Hrvatskim duhanima uspješno posluje već tridesetak godina. Hvali suradnju i pomoć – osiguran repromaterijal, podmirene troškove struje i plina te otkup proizvedenog duhana. Posao je to od kojeg živi cijela obitelj – supruga Senka, sin Mario i kći Martina. I uz pomoć Hrvatskih duhana te siguran otkup, troškovi proizvodnje su visoki.

-Godišnje nas duhan košta oko 300.000 kuna, bez radne snage. Ja sam proizvodnju naslijedio od oca, koji je imao samo jednu sušaru. Mi danas, na našem gospodarstvu, imamo pet sušara, sve poljoprivredne strojeve i mehanizaciju. Svake zime popravljamo sve strojeve koji se oštete tijekom godine, a svakih pet godina moramo mijenjati po jedan traktor – ističe ovaj proizvođač koji s obitelji duhan uzgaja na 15 hektara površine.

duhan2

Lani je imao prinos od oko tri tone po hektaru, a otkupna cijena mu je bila 13,58 kuna po kilogramu. Sav trud koji ulože u proizvodnju uzaludan je ako duhan nema tko pobrati.

SENZORI I GREDICA

Uz Virginiju, ove godine je na dva hektara posadio i sortu duhana BAT-ovog Globalnog istraživačkog centra, a koji bi u budućnosti trebao postati dio redovnih kultura koje će ova obitelj uzgajati na svojim poljima.

Prva strojna berba koju je počeo prošlog vikenda, kaže, pravi je test, kako za njega, tako i za tvrtku koja stroj proizvodi. Pokaže li se uspješnim na hrvatskim oranicama, stroj će, ističe, kupiti i drugi uzgajivači duhana, budući da svima nedostaje radne snage.

POLJOPRIVREDA duhan 4

-Stroj je moderan, ima senzore i osjetljiv je na visinu i oblik gredice, reagira i na to je li duhan povijen ili stoji uspravno. Zato su nam ovi prvi dani branja zanimljivi i izazovni. Moramo se naviknuti na princip rada, kako se ponaša u našim gredicama, kako skida list i jesmo li dobro pripremili gredice za prvo strojno branje – poručuje Ivan Martinušić.

Ujedno, obitelj ističe kako će biti zanimljivo pitanje popravaka, budući da ih otklanjaju majstori iz talijanske tvrtke, samog proizvođača strojeva.

-Sve su to pitanja na koja će nam vrijeme odgovoriti, kao i iskustvo branja strojem. Budući da strojeve u branju duhana već godinama uspješno koriste Francuska, Italija, Amerika i druge zemlje, nema razloga da se kod nas pokažu neuspješnima – poručuje I. Martinušić.(www.icv.hr, Hrvatski duhani)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content