Vojna operacija „Ljeto 95“ bila je presudna za stvaranje uvjeta konačne pobjede Hrvatske vojske

Združena operacija HV-a i HVO-a „Ljeto ’95.“, operacija koja je bila ključna za stvaranje strateških pretpostavki za početak oslobađanja okupiranih dijelova Republike Hrvatske povijesnom operacijom „Oluja“, započela je 25. srpnja 1995. godine.

U toj vojnoj operaciji 81. gardijska bojna Hrvatske vojske iz Virovitice, prema mišljenju tadašnjih najeminentnijih vojnih stručnjaka, imala je jednu od najznačajnijih uloga budući da je uspješno svladala neprijateljske snage na jednom od najzahtjevnijih pravaca. U operaciji „Ljeto ’95.“ 81. bojna HV-a uspješno je probila neprijateljsku liniju na planini Šator nanijevši neprijatelju ogromne gubitke u ljudstvu koje je vodilo odsudnu obranu. Operacija je trajala od 25. do 30 srpnja, a njome su ostvareni svi planirani strateški ciljevi i oslobođeno je 1600 četvornih kilometara teritorija.

Nažalost u toj vojnoj operaciji poginula su tri pripadnika 81. gardijske bojne, dvadesetak ih je ranjeno, a desetak je bilo psihotraumatizirano. Svoj život za domovinu 25. srpnja dali su Virovitičani Jozo Perak, dozapovjednik u pješačkoj satniji i Josip Klasić, vojnik strijelac u pješačkoj satniji, a 26. srpnja poginuo je Ivan Grbac, također vojnik strijelac u pješačkoj satniji. (www.icv.hr, dš, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content