ZDRAVA, GUSTA I LIJEPA KOSA Šest prijedloga iz prirodne ljekarne protiv opadanja kose

Zdrava, gusta i lijepa kosa oduvijek je bila simbol zdravlja i ljepote, stoga je prorijeđena kosa ili ćelavost problem s kojim se i muškarci i žene teško nose. Ako gubite 50-150 vlasi dnevno, to je normalno stanje, no opada li vam više kose od toga, riječ je o poremećaju koji je usto i neugodno vidljiv.
Gubitak kose može biti uzrokovan velikim emocionalnim stresom, poremećajem rada hormona, bolestima, lošom prehranom, nasljednim faktorom, uzimanjem lijekova i sl. Srećom postoje prirodna rješenja koja vam mogu pomoći da uspješno doskočite problemu opadanja kose.

Prirodni saveznici zdrave i snažne kose

1. Bučine sjemenke i bučino ulje
Ove zdrave grickalice obiluju cinkom, mineralom koji pridonosi kvaliteti, snazi i zdravlju vaših vlasi.Prema istraživanjima upravo se manjak cinka dovodi u vezu s hipotireozom i gubitkom kose.
Uzimajte i bučino ulje (1 žlicu dnevno) – to će blokirati stvaranje DHT-a u vašem organizmu, a zdrave masnoće iz ulja pridonijet će gustoći vaše kose.

2. Zeleni čaj
Ovaj napitak koji obiluje polifenolnim tvarima pravi je saveznik vaše kose. Zeleni čaj, naime, blokira pretvaranje testosterona u DHT, čime uvelike čuva gustoću kose.

3. Chia, lanene i konopljine sjemenke
Chia sjemenke sadrže obilje fosfora, minerala koji potpomaže rast kose. Osim toga, sadrže devet esencijalnih aminokiselina koje štite kosu i nokte.
Lanene sjemenke hrane kosu, umiruju vlasište te potiču rast kose, a sjemenke i ulje konoplje pridonose stvaranju keratina, zahvaljujući čemu kosa postaje snažnija i zdravija.

4. Ashwagandha
Adaptogene biljke poput ashwagandhe jačaju organizam kako bi se mogao lakše nositi sa stresom, balansiraju hormone te snižavaju razine štetnog hormona kortizola u vašem tijelu. Sve to potiče rast i zdravu gustoću vaše kose. Preporuka je dnevno uzimati oko 500 mg ashwagandhe u prahu.

5. Rhodiolarosea (ružičasti žednjak)
Još jedna moćna adaptogena biljka poznata pod nazivom Rhodiolarosea ili ružičasti žednjak smanjuje opadanje kose i pridonosi njezinoj kvaliteti i gustoći. Preporuka je dnevno uzimati 500 mg rhodiole u prahu.

6. Eterično ulje ružmarina
Ulje ružmarina je broj jedan među esencijalnim uljima kada je u pitanju rast i gustoća kose. Ono djeluje tako da potiče stanični metabolizam, a to u konačnici stimulira rast vlasi. Istraživanje provedeno 2015. godine čak je pokazalo da je ulje ružmarina podjednako djelotvorno kao minoksidil, otopina koja se inače koristi za stimulaciju rasta kose.

Rastu i kvaliteti vaše kose pomoći će i ulje lavande, timijana, metvice, kadulje… Ta eterična ulja potiču cirkulaciju u vlasištu, a samim time i pridonose rastu kose.

Primjena eteričnih ulja: u žlicu maslinova ulja dodajte 3-4 kapi nekoliko eteričnih ulja, primjerice ružmarina, lavande i metvice. Umjesto maslinova ulja možete koristiti i jojobino ili kokosovo ulje.
Tom mješavinom dvaput dnevno nježno izmasirajte područja vlasišta na kojima vam je kosa prorijeđena. (www.icv.hr, Alternativa, Foto: pixabay)