25 GODINA POSTOJANJA Svečanom sjednicom Županijske skupštine proslavljen Dan Virovitičko-podravske županije

Svečanom sjednicom Skupštine Virovitičko-podravske županije danas (petak) je u Kazalištu Virovitica proslavljena 25. obljetnica Virovitičko-podravske županije.

Svečanoj sjednici su uz domaćina Mirana Janečića, predsjednika Županijske skupštine i župana Igora Androvića, nazočili  Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, izaslanik Predsjednice RH, umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, izaslanik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Josip Đakić. Današnjoj svečanoj sjednici nazočili su i saborski zastupnici Vesna Bedeković, Dragana Jeckov, Ana Marija Petin i Tomislav Žagar, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, Brodsko-posavske Danijel Marušić, Požeško-slavonske Alojz Tomašević, Sisačko-moslavačke Ivo Žinić i Zagrebačke Stjepan Kožić, državni tajnik Tomislav Boban, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, brojni izaslanici, vijećnici, nagrađeni, predstavnici institucija i mnogi drugi.

MG 1475

RAZLIČITA MIŠLJENJA, ISTI CILJ

U povodu proslave 25. godišnjice Županije prikazan je film u kojem su o projektima, uspjesima, ali i neostvarenim željama u svom mandatu govorili bivši župani: Stjepan Mikolčić, Đuro Dečak, Ivan Horvat, Ivan Begović, Zvonimir Šimić, Stjepan Feketić, Tomislav Tolušić, Sanja Bošnjak, kao i aktualni, Igor Andrović.

Predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić zahvalio je svima koji su uveličali proslavu ove važne obljetnice. Na poseban način prisjetio se osnutka Virovitičko-podravske županije u doba Domovinskog rata, kao i svih onih koji su svojom žrtvom dali obol slobodnoj Hrvatskoj. Govorio je o aktualnim projektima i važnosti suradnje svih županijskih vijećnika, kao jedinog preduvjeta napretka Županije, a za opće dobro.

MG 1496

-Izražavam osnovno zadovoljstvo što u sadašnjem savezu skupštine, a ponekad i u vrlo otvorenoj raspravi, iznalazimo načine za rješenja na dobro svih građana naše županije i svih jedinica lokalne samouprave – istaknuo je M. Janečić, dodajući kako je jedan od primjera jednoglasno izglasana Deklaracija o prometnoj izoliranosti Virovitičko-podravske županije. Pohvalio je potporu Vlade i državnih institucija u naporima Županije da riješi prometni problem, ali i postigne viši standard za sve svoje građane putem važnih projekata.

OD TELEFONA DO INOVACIJSKIH CENTARA

Igor Andrović naglasio je kako je 13.travnja 1993. godine održana osnivačka skupština te da je Virovitičko-podravska županija zacijelo jedina u Hrvatskoj koja je u svojih 25 godina postojanja imala čak 9 župana.

MG 1521

– Svi oni su doprinijeli razvoju ove županije. Prošli smo dalek put i puno toga postigli. U počecima su to bili osnovni projekti komunalne infrastrukture, tada su tek dolazili priključci za telefon, gradile su se ceste i kanalizacija. Danas govorimo o projektima širokopojasnog interneta, Tehnološko-inovacijskom centru, sustavu navodnjavanja i poduzetničkim inkubatorima – istaknuo je I. Andrović, nabrajajući brojne aktualne projekte. Zahvalio je Vladi RH koja je projektom Slavonija, Baranja i Srijem omogućila Županiji brojne investicije u vrijednosti 156 milijuna kuna.

Dodao je kako je ovo godina najvećih projekata za Županiju u njenoj povijesti, kojih ne bi bilo bez predanog rada na izradi dokumentacije i pripreme tijekom prijašnjih godina.  Kao poseban projekt, ali i problematiku koju su uočili svi prijašnji župani, izdvojio je prometnu izoliranost županije, a rješenje je nova brza cesta na potezu od Vrbovca do Terezinog Polja. Istaknuo je zadovoljstvo što su joj podršku dali svi županijski vijećnici, kao i Vlada te da će se njome, uz prometnu izoliranost, riješiti i  pitanje gospodarskog rasta i razvoja.

ČESTITKE I POHVALE

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić čestitao je Virovitičko-podravskoj županiji njen dan, u ime svih županija, te naglasio povezanost ovih dvaju županija.

MG 1535

– Ova je županija uvijek bila bitna za razvoj cijele Hrvatske. Napravila je veliki iskorak u području gospodarstva, školstva,  poljoprivrede i na drugim područjima, a u mnogim slučajevima smo i mi, iz drugih županija, od vas učili. Ova se županija može podičiti sa svime što čini danas – poručio je I. Žinić. Rekao je kako ove dvije županije povezuje sličnost u indeksu razvijenosti i povlačenju sredstava iz Europske unije.

Dan županije čestitao je i saborski zastupnik Josip Đakić.

MG 1577

-Zadovoljstvo mi je danas biti s vama i dijeliti radost Dana županije, 25. rođendan koji županija obilježava s uspješnim prikazom projekata i odluka koje je donijela, proračunom koji je znatno povećan u proteklom vremenu, zahvaljujući korištenju sredstava Europske unije i vrijednim i marljivim ljudima koji upravljaju njome u posljednje vrijeme i koji kreativno stvaraju bolji i ljepši život na ovim prostorima – rekao je saborski zastupnik Josip Đakić.

Umirovljeni general pukovnik Mladen Markač najavio je skorašnji posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović županiji, gdje će imati privremeni ured u listopadu.

MG 1586

-Veliko mi je zadovoljstvo na kraju najaviti kako će predsjednica RH privremeno izmjestiti svoj ured u Virovitičko-podravsku županiju 11. i 12. listopada. Vjerujem da ćete tu prigodu iskoristiti na najbolji mogući način i predstaviti joj uspjehe, ciljeve, zadaće i probleme, a ujedno dobiti njezinu svestranu potporu i pomoć – rekao je M. Markač.

Pohvalio je rad županije i istaknuo želju za novim, uspješnim projektima u budućnosti. Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na šaljiv način istaknuo je kako je shvatio da se u inkubatorima ne ležu samo jaja, a da Slavoncima i Podravcima na području naše županije najdraža životinja nije ptica ni svinja nego – vidra.

MG 1592

– Najvažnije što sam shvatio u ovih 10 godina je to da smo, bez obzira na sve svoje mane i vrline, uspjeli postati bolji ljudi. Bolji jedni prema drugima, izdigli smo se iznad sebe samih i uspjeli smo sve svoje kapacitete usmjeriti u razvoj ove županije. Svatko od nas je dao svoj komadić sebe u svemu: i vozač i župan i čistačica i pročelnik. To je jedini razlog uspjeha i jedini put kojim ova županija treba ići u budućnosti – poručio je T. Tolušić.

MG 1615

Uzvanici su na svečanoj sjednici mogli uživati u izvedbama domaće rock grupe Vatra, koji su Županiji za 25. rođendan izveli dva svoja hita – Bilo je dobro dok je trajalo i Nama se nikud ne žuri. (icv.hr, mlo,žđl,ml, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”476833″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content