Hrvatski duhani doniraju 3,5 milijuna kuna za poboljšanje kvalitete tla u Podravini i Slavoniji

Hrvatski duhani, najveći domaći otkupljivač duhana koji posluje u sustavu globalne kompanije British American Tobacco (BAT), donirat će ukupno 3,5 milijuna kuna vrijedan materijal za poboljšanje kvalitete tla svojih kooperanata te sredstva za zaštitu na radu.

Donacija se realizira u sklopu pokrenute inicijative Hrvatskih duhana za poboljšanje kvalitete tla za proizvodnju duhana i podizanje sigurnosti na radu u poljima duhana koja su u Hrvatskoj koncentrirana u Podravini i Slavoniji. Sredstva su osigurana za naredne dvije godine kroz Program održive proizvodnje duhana British American Tobacco grupe.

U zadnje dvije godine Hrvatski duhani su financirali analize tla na proizvodnim područjima koje su pokazale da je za povećanje kvalitete tla potrebno podizanje pH vrijednosti i organske tvari u tlu. Vođeni rezultatima analize, kooperanti Hrvatskih duhana dobit će ove godine 1400 tona kalcizacijskog materijala za korekciju pH vrijednosti tla na gotovo 1000 ha poljoprivrednih površina. Također, u svrhu podizanja organske tvari tla, proizvođačima je kroz donaciju osiguran i materijal za zelenu gnojidbu, konkretno gorušica, koja će zazeleniti polja tijekom ljetnog perioda na 750 ha proizvodnog područja Podravine i Slavonije. Sljedeće godine donacijski program nastavlja se donacijom novih količina materijala za poboljšanje kvalitete tla i sredstava za zaštitu zdravlja i sigurnosti u polju.

”U Hrvatskim duhanima kontinuirano sa svojim kooperantima provodimo mjere i programe usmjerene na povećanje kvalitete i prinosa duhana, ali uz poštivanje najviših standarda održive poljoprivredne proizvodnje definirane u BAT-u. Proizvodnja duhana je rijetki primjer poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj koja ima stabilne uvjete proizvodnje uz kontinuiran rast otkupnih cijena i vrijednosti proizvodnje te osiguran otkup svih količina koje u Hrvatskim duhanima osiguravamo kroz BAT grupu. Realizacijom ove donacije omogućit ćemo još bolje uvjete za narednu sezonu u kojoj očekujemo nastavak trenda poboljšanja kvalitete duhana s hrvatskih polja, istovremeno brinući o okolišu”, izjavio je Zlatko Pleša, direktor Hrvatskih duhana.

Vrijednost proizvodnje duhana u Hrvatskoj godišnje premaši 120 milijuna kuna zbog čega je iznimno važna za domaću poljoprivredu i za lokalna gospodarstva Podravine i Slavonije. Proizvodnja duhana u Hrvatskoj svojom vrijednošću čini primjerice 62 posto ukupne vrijednosti proizvedenog krumpira, gotovo pola ukupne vrijednosti proizvodnje maslinovog ulja, a 55 posto je veća od primjerice ukupne vrijednosti proizvodnje grožđa.

Potencijal proizvodnje duhana u Hrvatskoj potvrdio je i posjet vodećih ljudi za proizvodnju duhana na globalnoj razini BAT-a, Paula Ogborna, globalnog direktora za duhan i Helia Moura, menadžera za razvoj proizvodnje duhana BAT. Obojica su potvrdila potencijal daljnjeg širenja proizvodnje u slučaju nastavka podizanja kvalitete proizvedenog duhana.

Hrvatski duhani organiziraju gotovo 80 posto ukupne domaće proizvodnje duhana i u svom sustavu imaju više od 500 proizvođača različitih veličina. Prošle sezone ukupna vrijednost otkupljenog duhana dosegla je 95 milijuna kuna, što je 3 posto više nego godinu ranije i primjerice 13 posto više u odnosu na 2010. godinu. Rast cijene posljedica je rasta kvalitete duhana i otkupne cijene koja je prošle godine povećana za 6,8 posto, unazad dvije godine gotovo 12 posto, a u posljednjih 10 godina 54,3 posto. (www.icv.hr, Hrvatski duhani)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content