IN MEMORIAM Umro je svestrani umjetnik; glumac, književnik i scenarist Robert Roklicer

Književnik, dramaturg i glumac Robert Roklicer preminuo je danas (utorak) u Gaćištu nedaleko od Virovitice, gdje je živio i stvarao u posljednjih nekoliko godina. Svestrani umjetnik bio je član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva filmskih djelatnika – Ogranak glumaca i Matice hrvatske, glumac, autor čak 11 knjiga, pjesnik, pisac, dramaturg, scenarist, autor niza kritika i eseja iz područja kazališne i filmske umjetnosti te književnosti.

Poznat je i po svojim ulogama u filmovima i serijama, od kojih su satnik Dane Boro u  kultnom filmu “Živi i mrtvi”, Lino u “Metastazama”, Patolog u “Ljudožderu vegetarijancu” samo neke od brojnih i zapaženih. Na televizijskim ekranima gledatelji su ga pratili i kao Debelog Đuru u seriji “Počivali u miru”, u “Hitnoj 94” glumio je kamatara, a u serijalu “Najbolje godine” Suca…

Autor je scenarija za igrano – dokumentarni serijal „Domovinski rat“ (produkcija HTV-a), povremeno je radio scenarije za Jadran film i Hrvatsku televiziju. Nakon dolaska u Gaćište, lani je u Virovitici osnovao Udrugu FRiKK – Film, radio, kazalište i književnost, kao središnje mjesto za sve “kulturnjake”, koje je želio povezati i omogućiti im kreativno izražavanje i potpunu umjetničku slobodu.

Zahvaljujući njegovoj inicijativi, uskoro je svaki vikend u Virovitici bio posvećen umjetnosti – po uzoru na Jutro poezije pokrenuo je Virovitičke umjetničke večeri subotom navečer u Cugu.

Poznata, ali i nova imena iz područja književnosti, slikarstva i drugih grana umjetnosti umjetnosti ondje su dobila priliku da ih se čuje i doživi i da podijele s drugima svoj stvaralački rad. (www.icv.hr, foto: Facebook)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content