OTVARA SE U VIROVITICI Ako ste astmatičari i osjetljivi na pelud lijek je apikomora

Dražen Jakupec iz Virovitice je zanimljiv lik. Tu, u Malom parku, on radi od 2011. godine. Pčelari oko 700 zajednica, među tri je uzgajivača matica na području Virovitičko-podravske županije. Prošle godine je dobio „Zlatnu žlicu Agroexpa“ za med od facelije.

No, za idući tjedan, Dražen i njegova supruga Katarina na koju je obrt, sprema još jedno iznenađenje. Otvorit će apikomoru, u Ulici Stjepana Radića u Virovitici, samo nekoliko metara od „najveće košnice u Hrvatskoj“ koja se nalazi u Malom parku.

– Apikomora pruža usluge api-inhalacije zrakom iz košnice za pomoć pri liječenju svih bolesti povezanih za dišnim sustavom, te pomoć pri alergijama i astmi – kazao nam je u jednom dahu Dražen.

viber image10

Naime, onima kojima je potrebno, oni će zrak iz košnica, pomoću „dihalice“, udisati „direktno u pluća“. O čemu se radi, pojasnio nam je Dražen.

– Zrak se udiše direktno iz košnice. Taj zrak, aerosol, on je mješavina peluda, matične mliječi, propolisa, nektara, odnosno, svega onoga što pčela u prirodi nađe, unese u košnicu, to se može udisati. To je dobro za one koji pate od alergija, astme, plućnih bolesti, ako je netko alergičan na pelud. U Sloveniji ima 25 apikomora. Dokazano je, da kod ljudi koji su alergični na peludu, kroz 10 tretmana od pola sata, dođe do rezistentnosti organizma. Ovo nije suha, teška pelud, ovo je prerađena pelud. Nakon desetak tretmana, osoba lakše boravi u prirodi. Mi danas živimo u zatrovanoj atmosferi, a u ovim košnicama nema zatrovanosti. Ja pčele ne tretiram, ovo su ekološke košnice, a osim toga pčele u svoju košnicu neće unositi pesticide.

Koliko apikomora ima u Hrvatskoj.

– Jedna je kod Plitvičkih jezera, jedna kod Trogira i jedna kod Vinkovaca, ovo u Virovitici će biti četvrta u Hrvatskoj. Zahvalan sam na pomoći Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Žena je otvorila obrt i evo nas – zaključio je Dražen Jakupec. (www.vpz.hr, foto: K. Toplak, Facebook)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content