Ove jeseni u škole stiže med: Uz posebne staklenke i “Školski medni dan” ukazat će se na važnost konzumacije meda

Ove jeseni Ministarstvo poljoprivrede započinje provedbu Programa školskog mednog dana i promociju meda hrvatskih pčelinjaka u osnovnim školama. Cilj Programa je potaknuti i educirati djecu i njihove roditelje o važnosti konzumiranja meda. Ministarstvo će u ovaj program uložiti 2 milijuna kuna od čega 1,2 milijuna za organizaciju Školskog mednog dana te 800.000 kuna za Promociju meda hrvatskih pčelinjaka.

Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola, a iskoristit će se prilika da se, osim važnosti meda, djeci od rane dobi podigne svijest o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda. Djeci se želi ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.

„Školski medni dan“ održat će se 7. prosinca, na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Učenicima prvih razreda osnovnih škola podijelit će se med zapakiran sukladno posebnim pravilima Hrvatskog pčelarskog saveza u „nacionalnu staklenku za med“ volumena 370 mL.

Prema riječima Željka Vrbosa, predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza, s tim ciljem Ministarstvo poljoprivrede otkupit će 40.000 staklenki meda.

– Staklenke od 370 ml bit će napunjene isključivo našim domaćim medom koji će biti namijenjen našim prvašićima. Paket će biti upotpunjen prigodnom slikovnicom te edukativnim materijalom na temu „Što znači pčelarstvo u suvremenom svijetu“. Škole će u suradnji s pčelarskim udrugama organizirati i razna druga edukativna događanja kojima će se učenici pobliže upoznati o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji – istaknuo je Željko Vrbos.

Korisnik mjere „Promocija meda hrvatskih pčelinjaka“ je Hrvatski pčelarski savez, a putem nje će financirati nabavu alata za izradu nacionalne staklenke za med koja će brendirati proizvode hrvatskih pčelara te ih učiniti prepoznatljivima na tržištu. (www.icv.hr, bs; mps.hr; foto: ilustracija)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content