PČELAR SLAVKO ŠVRAKA Jedan je od onih koji ništa ne prepuštaju slučaju

Nalazimo se u razdoblju u kojem pčelari moraju dati svoj maksimum u pripremi zajednica da uspješno dočekaju zimu, prezime s najmanjim slabljenjem, a potom se tijekom idućeg proljeća intenzivno razviju. Zbog toga je vrlo važna ishrana pčela, a da bi se tome doskočilo, već duže vrijeme u Hrvatskoj je trend seljenje pčela. Jedan od pčelara koji ništa ne prepušta slučaju i seljenju polaže veliku pozornost je virovitički pčelar Slavko Švraka koji sa svojih 2700 košnica spada u najuspješnije pčelare u Hrvatskoj.

-Već duže vrijeme selim pčele diljem Hrvatske, a zbog čiste prirode najviše na Lonjsko Polje. Proizvodim med od bagrema, amorfe, livadski med, cvjetni med, a posebnu pozornost posvećujem i šumskom medu te medu od kestena koji se uz bagremov pokazao vrlo omiljen na stranom tržištu, posebice u Njemačkoj, Danskoj i Sloveniji – ističe Slavko Švraka.

bs slavko švraka Custom

OVE GODINE MNOGO BILJA ZBOG LOŠIH VREMENSKIH PRILIKA PODBACILO, POSEBICE SE TO ODNOSI NA KESTEN

Vremenske su prilike ove godine išle iz jedne krajnosti u drugu pa su se smjenjivala razdoblja izrazito toplog vremena s izrazito hladnim i kišovitim vremenom.

– Ne bih ovu godinu proglasio izrazito lošom za pčelare jer je dio njih uspio ostvariti planirano, ovisno od županije do županije. Istina je da je ove godine mnogo bilja zbog loših vremenskih prilika podbacilo, posebice se to odnosi na kesten čija paša slovi kao izrazito „sigurna“ . No potvrda je to da u pčelarstvu ništa nije sigurno, ali domišljatošću pčelara, velikim trudom koji zahtjeva puno posla, vremena i odricanja, mogu se postići i rezultati. Smatram da je ovaj posao vrijedan i truda i vremena, a najveća zahvala svakom pčelaru je zadovoljan potrošač – rekao nam je poznati virovitički pčelar Slavko Švraka. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content