POČELI RADOVI Sustavom Đolta i Novi Gradac-Detkovac poljoprivredi dodatnih 1000 hektara navodnjavane površine

Ispred tvrtke Biofarma d.o.o. u Lozanu su danas (četvrtak) svečano počeli radovi na  sustavu navodnjavanja Đolta te sustavu navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac. Početak radova otvorio je Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, prigodnu riječ rekli su i saborski zastupnik Josip Đakić, župan virovitičko-podravski Igor Andrović, načelnici općina Špišić Bukovica i Gradina, Hrvoje Miler i Marko Ajček.

Otvorenju su nazočili i saborska zastupnica Vesna Bedeković, zamjenici župana Marijo Klement i Darko Žužak, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te direktor virovitičke tvrtke Brana Slavko Rajnović.

MG 1381

Naime, sredinom srpnja virovitičko-podravski župan Igor Andrović, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te Slavko Rajnović, u ime zajednice ponuditelja tvrtki Brana i Vodotehnika, potpisali su ugovor o izgradnji sustava navodnjavanja Đolta I. faza i Novi Gradac – Detkovac. Vrijednost ova dva projekta je više od 43 milijuna kuna, od čega Europska unija financira 85 posto, a Republika Hrvatska preostalih 15 posto.

Virovitičko-podravska županija, kao i stanovnici općine Špišić Bukovica, Lukač i Gradina, tako će na korištenje dobiti oko 1.000 hektara navodnjavane površine, od čega oko 250 iz Đolte i oko 750 iz sustava Novi Gradac – Detkovac. Sustavi će se navodnjavati iz rijeke Drave (Novi Gradac – Detkovac) te iz dva zdenca (Đolta I.).

MG 1405

DOHODOVNIJA PROIZVODNJA

– Ova dva sustava navodnjavanja na oko 1000 hektara doprinijet će prvenstveno stopiranju katastrofalnih šteta od suše, ali i većim prinosima – napomenuo je tom prigodom župan Igor Andrović te dodao kako će navodnjavanje biti važan preduvjet za uzgoj dohodovnijih kultura. -Zadovoljan sam što je postojeći sustav Kapinci – Vaška, koji je otvoren prošle godine, dobio i prve korisnike, a sve troškove, kao što smo i obećali, pokriva Virovitičko-podravska županija. Vjerujem da će to ponukati i druge poljoprivrednike da koriste sustave navodnjavanja – rekao je župan Igor Andrović.

MG 1414

Zadovoljstvo početkom radova iskazao je i saborski zastupnik i predsjednik Hvidre RH Josip Đakić.
– Držim da će naši poljoprivrednici koji će koristiti sustav navodnjavanja imati kvalitetnije i veće prinose. Vjerujem da će ovaj sustav koristiti i poljoprivrednici i tvrtke, jer u svijetu je navodnjavanje neizostavna stvar u dohodovnoj proizvodnji. Nadam se da će tako biti i u Hrvatskoj, odnosno Virovitičko-podravskoj županiji – rekao je Josip Đakić.

MG 1420

NAVODNJAVANJE ZA SVE KORISNIKE MORA BITI BESPLATNO

– U Hrvatskoj se navodnjava svega dva posto površina i s tim u vezi moraju se poduzeti odlučni koraci – napomenuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. – Novac za navodnjavanje je osiguran i platit će se onoliko koliko bude trebalo platiti, neovisno radi li se o 100 ili 500 eura.

Najveći problem predstavlja dobivanje građevinske dozvole i tu se hitno treba nešto poduzeti, a po uzoru na druge zemlje. Kao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, inzistirat ću da sustav navodnjavanja za sve korisnike bude potpuno besplatan – napomenuo je Tomislav Tolušić. (www.icv.hr, žđl, bs: foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”476546″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content