PROMO: Na OPG-u Ivana Martinušića održana prezentacija rada berača duhana

U sklopu pilot-projekta Hrvatski duhani kreditirali su nabavku mehaničkog dvorednog berača duhana svom kooperantu Ivanu Martinušiću koji proizvodi duhan tipa Virginija na 15 hektara proizvodnih površina.

Kako bi prikazali strojno branje duhana, Hrvatski duhani su na OPG-u Ivana Martinušića u Turnašici organizirali prezentaciju rada berača na kojoj su uz domaćine, obitelj Martinušić, nazočili i mnogobrojni proizvođači duhana s područja županije te gosti. Među njima i zamjenik župana Darko Žužak i Marin Aragović iz Upravnog odjela za gospodarstvo poljoprivredu i europske fondove VPŽ, ujedno i zamjenik načelnika Općine Pitomača te gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

duhanci1

POMOĆ PROIZVOĐAČIMA

Uvodnu riječ tom prilikom dao je prvi čovjek Hrvatskih duhana Zlatko Pleša. – Hrvatski duhani pokrenuli su pilot-projekt nabavke mehaničkog berača duhana koji bi mogao značajno ublažiti problem nedostatka radne snage, a koji je postao glavni ograničavajući faktor širenju proizvodnje duhana u Hrvatskoj – napomenuo je tom prigodom direktor HD-a Zlatko Pleša te posebno naglasio da će u slučaju dobrih rezultata u ovoj berbi omogućiti povoljne kreditne linije kooperantima kojima bi se isplatila nabavka ovih strojeva.

Predsjednik Udruge proizvođača duhana “Krupan list” Željko Aragović koji je sa svojom udrugom izravno uključen u ovaj projekt, istaknuo je tom prigodom velike probleme u proizvodnji duhana koji traju već duže vrijeme i koji proizvođače duhana nikako ne ostavljaju ravnodušnima.

duhan5

– I dalje je niska otkupna cijena koja je rezultirala znatnim smanjenjem broja proizvođača duhana. Budućnost je dakle neizvjesna. Iako podržavamo ovaj pilot projekt, ipak ne možemo ukloniti objektivnu zabrinutost za opstanak proizvodnje i proizvođača ove kulture – rekao je tom prigodom Željko Aragović.

KAPACITET 70 HEKTARA GODIŠNJE

Ponosni vlasnik strojnog berača duhana Ivan Martinušić prije same prezentacije na polju ukratko je objasnio rad berača.

– Berač je brz, ima kapacitet oko 70 hektara godišnje, a s obzirom na to da mislimo proširiti proizvodnju duhana, smatramo da će nam se nabavka ovog stroja isplatiti, tim više što je evidentan nedostatak radne snage za branje duhana.

duhan3 Ono što je važno je napomenuti da duhan mora biti propisno posađen u pravilne redove, jer u protivnom, berač duhana ne može obaviti svoju funkciju. Nijedan stroj nije savršen pa tako ni ovaj berač – napomenuo je tom prilikom Ivan Martinušić.

Ovaj pilot projekt uvođenja mehaničke berbe Hrvatski duhani vide kao nastavak napora u poticanju proizvodnje duhana u Hrvatskoj, a prava analiza učinka berača i konačni rezultati vidjet će se, kako su istaknuli duhanci, već tijekom ove jeseni.

duhanci2

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content