ROKOVO 2018. I veliki i mali uživali u izložbi i radionici “Život s vlakovima u Virovitici”

U sklopu Rokova 2018. na Željezničkom kolodvoru održana je Maketarska radionica i izložba “Život s vlakovima u Virovitici”. Mali vlakovi i umanjeni svijet koji ih okružuje, ponovno su privukli brojne goste. I mali i veliki došli su vidjeti mnoštvo maketa koje su u stalnom postavu izložbe Virovitica voli vlakove, ali i izložbu fotografija Dragutina Staničića “Uz Podravsku prugu” koja će u stalni postav tek ući.

MG 6395

Posjetitelji su imali priliku i razgovarati sa Stjepanom Brijačkom, umirovljenim učiteljem likovne kulture, koji je predstavio svoju knjigu “Uskotračna željeznica”. Stjepan je s prisutnima podijelio priče iz svoje mladosti, iz vremena kada su u Voćinu bile postavljene šumske željeznice koje su služile za izvlačenje stabala iz šume.

Još jedan povratak u prošlost omogućio je i Virovitičanin Ivan Pisković, najstariji i posljednji strojovođa parnih lokomotiva u Hrvatskoj. Osim naše parne lokomotive izložene na virovitičkom Željezničkom kolodvoru, Ivan je vozio i onu izloženu u Zagrebu. Čak 40 godina radnog staža rezultiralo je nizom dogodovština koje je ovaj umirovljenik podijelio s prisutnima.MG 6411

Osim gledanja i slušanja, posjetitelji su mogli i raditi. Tijekom dana organizirana je radionica na kojoj su zainteresirani mogli izraditi svoju maketu. – Pripremili smo polugotove materijale na kojima su posjetitelji izradili svoju scenografiju. Postavili su tračnicu, posipali nasip kao na pruzi, izradili drvce, bojali podlogu, sve kako bi dobili svoju malu scenografiju – rekao je Goran Denac dodajući kako su svoje radove mogli ponijeti kući.

Velika atrakcija bila je i umanjena replika virovitičkog Dvorca Pejačević. Svi oni koji su danas propustili pogledati ovaj mali svijet, imaju novu priliku i to u subotu i nedjelju, 18. i 19. kolovoza od 15 do 20 sati, kada će izložba biti ponovno otvorena. (www.icv.hr, ml; foto: M. Rođak)

MG 6397

MG 6433

MG 6403

 

MG 6404MG 6448

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content