ROKOVO 2018. – Svetkovinu sv. Roka obilježit će svete mise i svečana procesija ulicama grada

Sutra, 16. kolovoza, je svetkovina sv. Roka, zaštitnika naše župe i grada. 1553. godine Turci su kanili srušiti tadašnju crkvu, no kuga je zavladala gradom i spriječila ih u tom naumu. Mali broj vjernika koji je ostao na ovom prostoru dolazio je u crkvu sv. Marije moliti Božju pomoć u bolesti. S tim je povezan zavjet starih Virovitičana svetom Roku, da će ako ih bude zagovarao njemu u čast sagraditi novu i veliku zidanu crkvu. Kako je kuga iznenada prestala smatrali su to znakom uslišanja svojih molitava.

Nakon što je 1684. godine Virovitica oslobođena od Turaka prva se dvojica franjevaca vraćaju u grad i na zgarištu starog samostana podižu privremeno boravište i crkvu. Iste godine zagrebački biskup Martin Borković povjerava im upravu novoosnovane župe sv. Roka.

Tako će danas svete mise u crkvi sv. Roka u Virovitici biti služene u 7.30, 10 te u 18.30 sati. Nakon svete mise u 10 sati uslijedit će svečana procesija s Presvetim oltarskim sakramentom i relikvijama sv. Roka ulicama grada. Misno slavlje u 10 sati možete izravno pratiti i u našem radijskom programu. (www.icv.hr, bg, Foto: franjevci-vtc.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content