SLAVICA VITKOVIĆ IMA ODLIČNU PODUZETNIČKU IDEJU Od predivne svile stvara haljine, slike i nakit koji oduzima dah

Svoje mjesto u virovitičkom Poduzetničkom inkubatoru nedavno je pronašla i raskošna i nepredvidiva svila, odnosno Slavica Vitković koja oslikavanjem ove tkanine izrađuje unikatne predmete. Naime, ljubav prema svili i svilarstvu, kao i kreativnosti Slavica iz Pitomače hrabro je i mudro pretočila u poduzetničku ideju sa svijetlom budućnošću. Ovom tehnikom Slavica se bavi već 15-ak godina, a iskustvo vuče i s brojnih kreativnih radionica koje je održala tijekom 14-godišnjeg rada u knjižnici.

VJETAR U LEĐA

Prije Inkubatora radni prostor bio joj je kuhinjski stol.
– Počela sam s kuhinjskog stola i završila u lijepom Poduzetničkom inkubatoru. Drago mi je što sam dobila ovaj prostor i neopisivo sam zahvalna direktoru Bojanu Mijoku što me prihvatio i što sam postala stanarka Inkubatora – rekla je Slavica kojoj, budući da je tek otvorila obrt, ovaj prostor jako puno znači.

– To mi je vjetar u leđa, potpora i podrška da ne posustanem i da vjerujem u sebe – skromno će Slavica, direktorica obrta Art Vita Silk u kojemu izrađuje marame, haljine, slike, nakit i razne druge predmete, isključivo od prave svile.

GOSPODARSTVO Art vita silk žđl 4 Medium

DOBRA I ZA ZDRAVLJE
– Danas je teško prepoznati stopostotnu prirodnu svilu, ali to je moguće paljenjem. Sve ovisi kakav pepeo ostane – kaže Slavica, kojoj u prepoznavanju prave svile pomaže i dugogodišnje iskustvo.

– Kada prislonim kist, odmah vidim ima li u toj tkanini nekih primjesa jer se ona tada ne ponaša kako bi trebala – objašnjava Slavica koja isključivo radi na stopostotnoj svili, bez obzira na tkanje i vrstu. Najčešće je nabavlja u Italiji. Osim što je prekrasna i neodoljiva, ova tkanina ima i brojne zdravstvene prednosti (dobra je za kožu, menopauzu i gljivične infekcije), što je dodatni razlog zašto bi u svojoj kolekciji trebali imati jedan ovakav proizvod. Ono što je čini dodatno posebnom je njezina nepredvidivost, ali i nevjerojatne kreativne mogućnosti koje se na njoj mogu izvesti.

– Rad na svili mnogi smatraju vrlo teškom tehnikom. Ili je voliš ili ne voliš. Ja smatram da je ljepota stvaranja svile u tome što s njom ne vladaš do kraja, ona jednim dijelom uvijek radi po svome – kaže Slavica, koja njezinu nepredvidivost smatra izazovom.
– Radovi na svili su prekrasni, sve boje idu jedne s drugom, ne možete pogriješiti. Postoji puno slikarskih tehnika na svili, a prednost je i što ne zahtijeva slikarsko znanje – ističe Slavica.

GOSPODARSTVO Art vita silk žđl 2 Medium

RUČNI RAD KAO POSEBNA VRIJEDNOST

Svila podnosi jednostavno sve i samo joj je nebo granica, kaže, te objašnjava da se na svili može oslikati sve, od prirode do najrazličitijih cvjetnih motiva, koji su ovoj kreativki i najljepši.
– Krenula sam s ružom i ona je moj zaštitni znak. Međutim, kupci sve više kreiraju moj proizvod, a ja se zahvaljujući mogućnostima svile mogu lako prilagoditi njihovim zahtjevima – zadovoljno će Slavica.

Iako je u Poduzetničkom inkubatoru tek mjesec dana, zadovoljna je. Posao je krenuo. Naravno, tu je i dugoročni cilj – proširiti se na europsko tržište.
– Ručni rad ima svoju vrijednost, ali ga prilike u Hrvatskoj umanjuju, zbog čega ne mogu postići cijenu kakva je na europskom tržištu. Zbog toga sam se prilagodila našem tržištu – objašnjava.

Tako se cijene u Art Vita Silku razlikuju prema kvaliteti svile i načinu oslikavanja, a kreću se od 200 kuna na više. U proizvodima ove zaljubljenice u svilu najviše će uživati pripadnice ljepšeg spola, no Slavica se pobrinula i za druge, osobito najmlađe.
– Imam i dječji kutak, poklone za krštenje, svadbene poklone te za razne druge prigode – uzbuđeno će Slavica, ističući da joj se kupci mogu obratiti sa svojim zahtjevima i da će im rado izaći u susret. (www.icv.hr, žđl)

GOSPODARSTVO Art vita silk žđl 1 Medium

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content