Vježba prekogranične potjere – policijske uprave Virovitičko-podravske i Somogy županije spremne za suradnju u borbi protiv prekograničnog kriminala

Temeljem Zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala, kao i dogovorom između Ministarstava unutarnjih poslova obje zemlje, u organizaciji Policijske uprave virovitičko podravske te Policijske uprave Somogy županije (Mađarska) održana je vježba prekogranične potjere. Prekogranična potjera je pojam koji će dobiti na značaju kada Republika Hrvatska pristupi Schengenskom sporazumu. Tada na granici između Hrvatske i Mađarske neće biti fizički prisutna policija niti jedne zemlje te je stoga potrebno osigurati da se počinitelji zatečeni u izvršenju kaznenih djela mogu efikasno uhititi i procesuirati ako odluče napustiti teritorij zemlje u kojoj su počinili nedjelo i prešli preko zamišljene crte granice na teritorij susjedne zemlje.

U navedenoj vježbi sudjelovali su policijski službenici dvije županije – Virovitičko-podravske i Somogy. Vježba je održana tako da je simuliran događaj ubojstva u mjestu Cabuna (9 sati), a počinitelj se osobnim vozilom udaljio prema teritoriju Republike Mađarske. U bijegu su ga pratila dva vozila hrvatske policije koji su prelaskom zamišljene granične crte u Mađarsku dobila pomoć mađarske policije. Mađarska policija je kod mjesta Barcs postavila blokadni punkt gdje se je počinitelj morao zaustaviti te je uhićen u 10 sati.

Nastavak akcije slijedio je oko 11,00 sati kada je u unutrašnjosti Mađarske simuliran događaj razbojništva prilikom čega su dvojica počinitelja započela bijeg osobnim vozilom prema Hrvatskoj a u potjeri istog su sudjelovala dva policijska vozila mađarske policije. Prelaskom zamišljene granice u mjestu Terezino Polje, kolege iz mađarske policije su dobili pomoć hrvatske policije te je u mjestu Kapela Dvor postavljen blokadni punkt na kojem su počinitelji nešto prije 11,00 sati zaustavljeni i uhićeni.

Vježbom su rukovodili načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević i načelnik PU Šomođi Molnar Gabor, dok je istoj nazočio predstavnik MUP-a RH Branko Bolanča, načelnik Operativno Komunikacijskog Centra policije, kao i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek – Golinac.

Poslije vježbe je izvršena evaluacija te je utvrđeno da je vježba bilo izuzetno uspješna, kao i da će policije ovih dviju susjednih Županija vrlo blisko i uspješno surađivati u izvršenju svojih zadaća. (virovitica.hr, PU virovitičko-podravska)

[g-gallery gid=”471182″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content