APN U VIROVITICI Mladi zaručnici i profesor uz pomoć države lakše će do nekretnine

Jedan od ciljeva u životu svake mlade osobe je osigurati si krov nad glavom i osamostaliti se. Kupovina stana ili kuće nikada nije jednostavna, a od same pomisli na zaduživanje, kredite, papire i niz drugih uvjeta svakog će zaboljeti glava. Velik je korak u životu podići kredit na 20-30 godina, i nije nimalo jednostavno saznanje da će se toliko godina morati izdvajati značajan iznos iz kućnog budžeta. No, subvencioniranje stambenih kredita od strane države čini situaciju puno lakšom. Naime, riječ je o mjeri pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima želi olakšati stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita i to kroz najmanje 5 godina. Prošle je godine odobreno 2.320 zahtjeva, a od 3. rujna krenuo je novi krug prijava koji je raspisala Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

DEMOGRAFSKA MJERA

Ova mjera ima pozitivan demografski učinak jer se rok za subvenciju kredita povećava za dvije godine za svako živorođeno ili posvojeno dijete. Tako je do sada za vrijeme trajanja subvencije rođeno 250 djece. Rok se može produžiti i za dvije godine u slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva imaju utvrđeni invaliditet najmanje 50 posto. Pravo na subvenciju imaju svi hrvatski državljani mlađi od 45 godina te oni koji, isto kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju stan odnosno kuću, kao i oni koji posjeduju već jednu nekretninu, ali je prodaju je jer kupuju veću. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina nalazi, a kreće se od 30 do 51 posto. Tako će, ako kupujete kuću u Virovitici, iznos subvencije biti 36 posto, u Orahovici 39, u Slatini 42, dok u Špišić Bukovici, Suhopolju ili Lukaču 51 posto.

MAKSIMALNI KREDIT 100 TISUĆA EURA

Ako se odlučite na ovaj način kupnje stana ili kuće, odnosno izgradnje kuće, ukupan iznos kredita koji će se sufinancirati je 100 tisuća eura, a rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Isto tako, cijena kvadrata s PDV-om ne smije prelaziti 1500 eura, tj. cijena može biti veća, ali se u tom slučaju njezina razlika neće subvencionirati. Za ovaj krug prijava sklopljen je ugovor s 12 banaka, a kamate se kreću od 3,12 do 3,75 posto za kredite u eurima i kunama. Riječ je o nešto nižim i povoljnijim kamatnim stopama u odnosu na redovne stambene kredite pa „lov“ na subvencionirane kredite postaje još primamljiviji. Prema najnovijim informacijama iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja ovaj će natječaj trajati još tri tjedna jer je odaziv nešto manji nego prošle godine. Do utorka je prikupljen 1121 zahtjev, a pretpostavlja se da će se putem ovog natječaja subvencionirati oko 2000 kredita. Svima onima koji ne stignu prikupiti potrebnu papirologiju i ostvariti pravo na kredit, Agencija će javne pozive objavljivati do 31. prosinca 2020. godine, a prema sadašnjim planovima sljedeći će krug početi početkom rujna iduće godine.

AKTUALNO Krediti Custom
Ilustracija

MLADI ZARUČNICI NATAŠA I TOMISLAV KUPUJU SVOJU PRVU NEKRETNINU

Na korak do obiteljske kuće u Virovitici

Na korak do vlastite obiteljske kuće je Nataša koja je sa zaručnikom Tomislavom zatražila stambeni kredit te sufinanciranje od strane APN-a. Kuću su pronašli u Virovitici, gdje se cijene kreću od 55 do 80 tisuća eura te im je nužno zatražiti sredstva od banke. U kredit ulaze zajedno, ona kao sudužnik, a on kao nositelj te će nakon stupanja u brak oboje biti vlasnici nekretnine. Prikupljanje potrebne papirologije trajalo je oko dva tjedna, što im nije bio problem te s nestrpljenjem čekaju hoće li dobiti „zeleno svjetlo“ od banke, a potom i od APN-a. – Kredit smo zatražili banci u kojoj je zaručnik korisnik te smo morali donijeti tri zadnje platne liste – kaže nam Nataša te dodaje da su morali dostaviti i potvrdu da žive u izvanbračnoj zajednici, budući da u brak stupaju tek za mjesec dana.

„ČISTI“ PAPIRI

No, kako APN i banka zahtijevaju isključivo „čiste“ papire za nekretninu te traže zemljopisni izvadak, posjedovni list, uporabnu dozvolu i energetski certifikat, ovaj mladi par morao je napraviti ono što im je nedostajalo – energetski certifikat i uporabnu dozvolu. – Na sreću, kuća koju želimo kupiti imala je sve uredne papire, osim energetskog certifikata i uporabne dozvole, što smo dobili u roku od tri radna dana – ističe Nataša. Također, par je morao sklopiti i predugovor o kupoprodaji nekretnine, a nadaju se da će on prerasti u ugovor te da će im država financirati 36 posto kredita u sljedećih nekoliko godina, ovisno o broju djece koju će imati. Bila bi im to izvrsna pomoć za njihov zajednički početak, osobito jer su pronašli kuću koja odgovara njihovim afinitetima te koja se nalazi na izvrsnoj lokaciji. – Htjeli smo kupiti kuću u Virovitici kako bi u budućnosti svojoj djeci mogli pružiti što bolje uvjete života. Pomoć u traženju odgovarajuće nekretnine potražili smo i kod posrednika za prodaju nekretnina te uz njihovu pomoć pronašli kuću u blizini centra grada, vrtića i škole te u mirnom naselju – zadovoljno će Nataša, koja će s budućim suprugom kuću adaptirati iz vlastitih sredstava.

POMOĆ OD DRŽAVE ZATRAŽIT ĆE I PROFESOR TOMISLAV

Kupuje stan od 50 kvadrata za sebe, a u budućnosti će dostajati i za obitelj

Odličnu priliku za samostalni početak te kupnju prve nekretnine uz pomoć države želi iskoristiti i Tomislav G. Naime, ovaj mladi profesor već se kreditno zadužio.  – Podnio sam zahtjev za kredit kako bih prvo vidio jesam li kreditno sposoban za ovu priliku. Naravno, prije svega planiram zatvoriti stari kredit, koji nije toliko velik, kako bih si na ovaj način osigurao budućnost – rekao nam je Tomislav. Stan po svojoj mjeri pronašao je u centru Virovitice po prosječnoj cijeni. Prema iskustvu kaže da se cijena novogradnje u Virovitici kreće od 900 do 1.200 eura za kvadratni metar. – Stan koji sam pronašao ima 50 kvadrata i na odličnoj je lokaciji, što je izvrsno za mene, ali i u budućnosti za obitelj – istaknuo je Tomislav, dodajući da bi mu jako dobro došla pomoć države u ovoj situaciji, odnosno APN-a, te pomoć u otplati kredita barem prvih 5 godina. (www.icv.hr, ml,  žđl, Foto: M. Rođak, Ž. Đaković Leš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content