Diljem županije počele berbe grožđa: Vinogradari zadovoljni urodom

Započele su berbe ranih sorti u vinorodnim područjima Virovitičko-podravske županije. Berbe su počele nešto ranije, dok će graševina za branje na red doći krajem rujna. Vinogradari su se ove godine požurili zbog obilnih kiša, koje su pale početkom rujna i počele utjecati na zriobu grožđa. Uz ono koje je počelo truniti, na grožđe su oko bacile i ptice pa vinogradari strahuju da im ne „poberu“ grožđe prije vrijednih berača te opustoše vinograde. Prema riječima stručnjaka, početak berbi grožđa uvijek ovisi o omjeru sladora i kiseline.

Tako su se u pojedinim vinogorjima kiseline kretale oko 6,2 grama do 6,6 grama po kilogramu, dok su se sladori kretali od 80 do 95 oeksla. Na vinorodnim obroncima Aršanja iznad Sedlarice berbe grožđa kreću oko blagdana Male Gospe. Ni ova godina nije bila izuzetak, a nakon obavljenog posla iz svakog vinograda mogla se čuti glazba i pjesma.

dupla 1 Custom

ČVORCI VREBAJU

-Vinograd sam obrao upravo na blagdan Male Gospe, jer su „čvorci“ opasno prijetili grožđu. Prošle mi je godine berba zbog vremenskih prilika zakazala, no ove sam godine uz urod zadovoljan i kvalitetom grožđa – kazao nam je Marijan Bajsar, jedan od vinogradara podaršanjskog kraja u Sedlarici.

U nekim podrumima mošt je već „otkuhao“. Dogodilo se to u podrumu Vlade Ribarića koji je berbu imao početkom rujna.

-Uvidio sam da je grožđe počelo propadati. Nisam imao što čekati i uz pomoć svojih prijatelja obavio sam berbu. Na moje zadovoljstvo, nije bilo onako kao što sam očekivao i strepio, a to je da ću imati malo za obrati. Urod je bio zadovoljavajući, a nadam se da će biti vina i za sve vinske ‘fešte’ – kazao nam je Vlado Ribarić. Većina vinogradara berbe spremaju za nadolazeći vikend te svaki sljedeći do kraja ovog mjeseca. I često gledaju u nebo, s nadom da ih baš taj dan vrijeme posluži.

DUPLERICA berbe cip Medium

PP ORAHOVICA I DIBA ZADOVOLJNE PRVIM BERBAMA

Rane sorte berbi grožđa završile su i u vinogradima PP Orahovice, najvećeg proizvođača vina na području županije, koji s proizvodnih površina godišnje uberu oko 1.000 tona grožđa, a ove godine očekuju premašiti godišnju proizvodnju vina koje je oko 700-800 tisuća litara.

-Ovo je jedna od klimatološki najzahvalnijih vinogradarskih godina jer je bilo kiša i sušnih perioda, ali na vinovoj lozi se pokazalo da je to zapravo jedna jako dobra godina. Rezultat takve godine su izvanredni prinosi i kvaliteta grožđa na svim sortama koje uzgajamo, a do sada smo već pobrali ranije sorte bijelih vina kao što su pinot sivi, chardonnay, sauvignon te frankovku za Rose – kazao je Josip Tokić, voditelj Radne jedinice voćarstvo i vinogradarstvo PP Orahovice. Izrazio je nadu da u nastavku berbe i njihove glavne sorte zeleni silvanac, graševina i frankovka pokažu isto.

S berbom pinota sivog na proizvodnoj površini od 3 hektara počela je i suhopoljska „Diba“.
-Nama proizvodnja vina nije primarna djelatnost, tj. ne proizvodimo ga za tržište. No, mora se znati da je nekada bivši suhopoljski PIK pod svojim površinama imao do 70 hektara, a sve vino tada je završilo na tržištu. Prošle smo godine proizveli oko 12.000 litara, a ove se nadamo da će ga biti znatno više, kazao nam je Josip Silović, komercijalni direktor i suvlasnik suhopoljske „Dibe“.

dupla 3 Custom

POVEĆATI VINOGRADE

Jedan od većih proizvođača vina je i obiteljska tvrtka „Vineda“ iz Vukosavljevice, koja je također ovaj tjedan započela s berbom chardonnaya.

-Iako je grožđe bilo dosta zdravo, ove smo godine ranije odlučili obrati chardonnay, a ostale ćemo sorte obrati kasnije. Na svojim površinama, od vlastitih oko 6 hektara i jednog hektara od kooperanata, godišnje proizvedemo između 35.000 do 40.000 litara vina. Namjera nam je da pod još većim proizvodnim površinama te količine i povećamo – kazala nam je Andreja Kaša Kovač, jedna od suvlasnika „Vinede“.

Iako se smatra da je 2017. godina bila jedna od najboljih vinogradarskih godina, većina vinogradara smatra da će nakon što mošt u buradi „otkuha“ i ova godina za njih biti itekako povoljna.

duplerica BERBA2 Medium

BERBA U OBITELJI VIRT

Berbu grožđa ove je subote, 8. rujna, imala i obitelj Virt koja u svojem vinogradu ima posađenih oko 500 trsova grožđa. Vlasnici su iznimno zadovoljni ovogodišnjom berbom za koju kažu kako je najbolja do sada. – Ove godine dobili smo oko 1000 litara mošta, što je najviše do sad – kaže Slavko Virt, koji u svom vinogradu ubire graševinu, slankamenku i plamenku. Količina vlage, koje su se svi bojali, za ovaj je vinograd bila povoljna, budući da je tlo dosta pješčano.

Godina je dobra, urod iznad prosjeka, no nešto je podbacilo – slatkoća grožđa. – Slador smo izmjerili 14, što je dosta loše i ispod očekivanja – istaknuo je S. Virt iz Korije koji je vinograd zasadio u Špišić Bukovici. Kako bi postigao dobro i kvalitetno vino, Slavko će morati zagrijati dio mošta kako bi dodao šećer te tako nadoknadio nedostatak sladora.

DUPLERICA berbe okvir Janko Szabo Medium

VINOGRAD OBRAO I JANKO SZABO

Proteklog vikenda održana je i berba grožđa u Golom Brdu, kod domaćina Ivana Szabe – Janka. U malom vinogradu od oko 250 trsova okupilo se desetak marljivih berača, a vlasnik vinograda je u konačnici bio zadovoljan berbom jer su količine mošta bile zadovoljavajuće. Slador, koji se kretao oko 17 posto, također je bio još jedan razlog da se berba proglasi uspješnom. Branje je trajalo oko pet sati, a nakon uspješno obavljenog posla, uz vinogradarske delicije uslijedilo je druženje uz pjesmu.

(www.icv.hr, zc, žđl, ts)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content