EVA, MALA ŽENA Predstavljen novi roman virovitičke književnice Vlaste Golub

Večeras (petak) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljen drugi roman glumice i književnice Vlaste Golub. “Eva, mala žena” socijalni je roman namijenjen mladima, a donosi priču o tinejdžerici koja odrasta u sumornom okruženju, s majkom koja boluje od depresije, u malom, provincijskom mjestu. Sa surovošću života bori se čvrstim karakterom i urođenim osjećajem za pravdu, ta mala, velika žena, čiji je lik inspiriran poznatim romanom Louise May Alcott, „Male žene“.

knjiga eva

-Htjela sam napisati socijalni roman koji postavlja pitanja, a koji ne docira čitatelju. Realan je, rekla bih, situacije opisane u romanu su situacije u kojima se djeca i mladi danas nalaze, one su im poznate, zato nema potrebe za uljepšavanjem. Roman nema kraj, ali ima nešto što se poput poruke provlači kroz svaki redak. To je da je u životu najvažnije boriti se za sebe – istaknula je autorica, dodavši kako je u roman utkala i puno autobiografskih elemenata kao i detalje inspirirane stvarnim događajima.

eva3

Silvija Šesto, poznata književnica i predsjednica Kluba prvih pisaca, pohvalila je Vlastu Golub i njen rad, naglasivši kako se profilirala kao iznimno kvalitetan autor. Publiku je upoznala s radom Kluba i nagradama te velikom interesu novih autora i rukopisa koji redovno stižu na čitanje.

Urednica Snježana Babić-Višnjić istaknula je kako je ovim romanom V. Golub napravila književni iskorak, da nije išla “na sigurno” nego u nešto novo i drugačije te da će tu nepatvorenost publika, a osobito mladi, kojima je roman i namijenjen, znati cijeniti.

Ove dvije književnice i urednice surađivale su s Vlastom i na njenom književnom prvijencu,  „O ljubavi, spletkama i svemu pomalo“, a koji je napisala 2016. godine. Roman namijenjen tinejdžerima osvojio je nagradu za najbolji neobjavljeni roman Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca, u konkurenciji od 60-ak prijavljenih rukopisa.

eva2

Mladi, učitelji, profesori, ali i roditelji s oduševljenjem su prihvatili stil romana koji je okarakteriziran kao „vedar, prpošan i slojevit“ te se uskoro popeo na vrh najpopularnijih romana za mlade u Hrvatskoj, a prvi odjeci “Eve, male žene” među čitateljskom publikom daju naslutiti da je riječ o još jednom književnom hitu koji bi mogao postati dio školske lektire.

Program su glazbom obogatili učenici Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica.

U prepunoj Gradskoj knjižnici tražilo se mjesto više, a u priči o Evi uživali su i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac kao i Đurđica Aragović, pročelnica Ureda gradonačelnika grada Virovitice. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content