FOTO Otkrivena spomen-ploča povodom obilježavanja 27. obljetnice oslobođenja slatinske vojarne

Obilježavanje 27. obljetnice oslobođenja nekadašnje vojarne JNA u Slatini započelo je polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona kod Spomen obliježja poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade i na spomen-obilježje poginulima Josipu Grahovcu i Zoranu Baliću, na mjestu njihova stradanja kod Srednje škole Marka Marulića Slatina.

Svečanosti otkrivanja spomen-ploče u čast prve oslobođene vojarne na području Virovitičko-podravske županije koju su postavili Koordinacija braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Slatina i Grad Slatina nazočili su uz brojne hrvatske branitelje i predstavnike braniteljskih udruga sa slatinskog područja, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Nenad Križić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-e VPŽ i predsjednika Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš, načelnik Policijske Uprave Virovitičko-podravske Siniša Knežević, načelnik Policijske Postaje Slatina Krunoslav Sertić, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić sa suradnicima, tadašnji zapovjednik 136. brigade hrvatske vojske Josip Černi, gradski vijećnici i načelnici susjednih općina.

IMG 4762 Custom

Predsjednik odbora za hrvatske branitelje Slatina i glasnogovornik koordinacije braniteljskih udruga grada Slatine Ilija Nikolić, kao inicijator postavljanja spomen-ploče, ukazao je na njezinu važnost kako bi se generacije mladih koje nailaze prisjetile 1991. godine i Domovinskog rata, da se nikad ne zaboravi.

IMG 4793 Custom

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Nenad Križić naglasio je da je oslobađanje vojnih objekata, osim vojnog, imalo i veliko moralno značenje za branitelje. Isto tako ovom je prigodom pozvao hrvatske branitelje na zajedništvo kakvo je bilo tijekom Domovinskog rata.

IMG 4712 Custom

-Neka ova ploča kao sjećanje na 27 godina događanja i 1991. godinu, prekretnicu u životu brojnih Hrvata i Hrvatica bude sjećanje ovdje u Slatini na one hrabre ljude koji su dostojanstveno i s ponosom branili do zadnjega našu Domovinu – poručio je Križić.

Spomen-ploču na nekadašnjoj prijavnici otkrili su hrvatski branitelji koji su sudjelovali u oslobađanu vojarne, Vlado Međumurac i Željko Kolinger.

IMG 4885 Custom

Svečanost su uveličali članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine” koji su istrčali maraton ”Linijom obrane grada Slatine” do prostora bivše vojarne u Slatini.

(www.icv.hr, adf, mf, foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”480089″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content