GROZNICA ZAPADNOG NILA Četvero kritično, zbog uboda komarca dobili upalu moždane ovojnice

Četvero oboljelih od groznice Zapadnog Nila u kritičnom je stanju, potvrdio je za Večernji.hr prof. Bruno Baršić, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

ZAHLAĐENJE ĆE IH UNIŠTITI

– Dijagnosticiran im je encefalitis i smješteni su na odjel intenzivne skrbi. Riječ je o osobama starije životne dobi i s kroničnim bolestima. Imaju dubok poremećaj svijesti, paralizirani su im mišići i razvili su se teški problemi s centrima za disanje – kazao je prof. Baršić. Troje oboljelih je iz sjeverozapadne Hrvatske, iz Zagreba i Čakovca, a jedan je doputovao iz SAD-a. Njihova je sudbina neizvjesna. Jedna od bolesnih osoba već je četiri tjedna u jako lošem stanju. Međutim, trajanje bolesti vrlo je rastezljivo i ovisi o općem stanju oboljelog, pa tako može trajati deset dana, ali i mjesecima, ako osoba ostane paralizirana – napominje infektolog prof. Baršić.

Preostali pacijenti koji su bili hospitalizirani u Zaraznoj – a bilo ih je ukupno jedanaest – pušteni su kućama. Do jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 39 slučajeva laboratorijski potvrđenih slučajeva groznice Zapadnog Nila. Većina oboljelih je iz Zagreba i Zagrebačke županije, te po nekoliko iz istočnog dijela Slavonije i iz sjeverozapadne Hrvatske. Broj se oboljelih povećava. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) prošlog je ponedjeljka prikupio podatke o 26 laboratorijski potvrđenih slučajeva, a jučer se to povećalo za 13 novih potvrđenih slučajeva. Kad od neke bolesti oboli četvero ljudi više od uobičajenog broja oboljelih od te bolesti, to upućuje na to da se razvija epidemija. U RH se ovaj virus pojavio 2012. godine i otada se godišnje zabilježi do 20 slučajeva oboljelih, no ove godine ta brojka raste pa, premda se virus Zapadnog Nila ne prenosi s čovjeka na čovjeka, već ubodom komarca, govorimo o epidemiji groznice Zapadnog Nila u Hrvatskoj. Posebice jer je oboljelih i više od potvrđenih slučajeva, jer ne rade svi laboratorijske pretrage.

Bolest se nerijetko zamijeni za gripu jer imaju jednake simptome. Naime, infekcija virusom Zapadnog Nila u 70 do 80 posto slučajeva prolazi bez simptoma. U dvadesetak posto slučajeva manifestira se simptomima nalik gripi: povišena temperatura, glavobolja, slabost, bol u mišićima i zglobovima. Tek kod jedan posto oboljelih može se razviti teža bolest zbog zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, uz simptome meningitisa ili encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga). U većem su riziku od obolijevanja starije osobe s kroničnom bolesti (primjerice dijabetesom, hipertenzijom, kroničnim bubrežnim bolestima) ili imunosuprimirane osobe (transplantirane osobe i dr.).

U Hrvatskoj je već umrla jedna osoba od posljedica ove groznice koju prenose komarci. Lovac iz Belog Manastira preminuo je u KBC-u Osijek od teške upale mozga uzrokovane virusom groznice Zapadnog Nila. Zahlađenje koje će uništiti komarce i njihova legla ujedno će biti i kraj ove epidemije. Kako će visoke temperature, čini se, potrajati i idućih dana, valja se zaštititi i nastojati uništiti legla komaraca i onemogućiti im razmnožavanje u našoj okolini.

UKLONITI VODU U OKOLINI

Liječnici preporučuju nanošenje sredstva protiv komaraca, repelenata koji ih odbijaju, kao i nošenje dugih rukava ili izbjegavanje boravka vani od sumraka do zore. Dobro je na prozore postaviti mreže protiv insekata kako bi se spriječio njihov ulazak.

Najdjelotvorniji način borbe protiv komaraca jest ukloniti mjesta za razvoj njihovih legla, u nakupinama vode u našem okolišu, savjetuju stručnjaci iz HZJZ-a. Treba ukloniti nakupljenu vodu u vrtovima, dvorištima, na balkonima ili terasama, kao i nepotrebne predmete u okućnicama gdje se voda može nakupljati (odbačene limenke, kante, igračke, stare automobilske gume i sl.). Prekrijte ili čvrsto zatvorite ili ispraznite razne spremnike za vodu, a redovito, bar jednom tjedno praznite vodu iz tanjurića ili plitica, lončanica, vaza ili posuda za cvijeće i drugih različitih nepokrivenih manjih ili većih spremnika za vodu. Dobro bi bilo isušiti neisušene kanale, lokve, vodu u prirodnim udubljenjima u drveću te male stajaće vode i sl.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA ZASAD BEZ ZARAŽENIH

-Zasad nije evidentiran niti jedan slučaj na području naše županije, no s obzirom na okolnosti, kao što su klimatološke prilike i prisutnost komaraca i na našem području, teoretska je mogućnost da se bolest pojavi i kod nas. Nismo po ničemu specifični u nekom negativnom smislu i ne možemo reći da ćemo biti izuzeti od tog, ali eto srećom za sada nismo zabilježili niti jedan slučaj oboljenja od groznice Zapadnog Nila – rekao je doktor Miroslav Venus, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok”. (www.icv.hr, večernji.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content