HRVATSKE ŠUME Održan 9. Kongres pilanara JI Europe

I ove je godine predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. Krunoslavu Jakupčiću pripala čast da kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, svečano otvori 9. Kongres pilanara Jugoistočne Europe, koji se u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera održao 25. i 26. rujna u Slavonskom Brodu.

U svom uvodnom govoru Jakupčić je nazočne izvijestio o aktivnostima koje Hrvatske šume d.o.o. provode s ciljem optimizacije kupoprodajnog procesa sirovine, pa je tako rekao da je od ugovorenih 2.4 mil m3 dosad isporučeno 65%, te je u tijeku izrada prijedloga aneksa Pisma razumijevanja, kao i izračun rabata za proizvođače 8. razreda za razdoblje prvih šest mjeseci ove godine. Što se tiče okolnosti u kojima trgovačko društvo posluje, istaknuo je ambiciju Hrvatskih šuma d.o.o. da u tri godine ostvari veći tehnološki rast nego u posljednjih 25, ali i probleme s kojima se šumari susreću glede zdravstvenog stanja šuma, te da će u narednim godinama zaštita šuma postati glavna tema i dominantna aktivnost trgovačkog društva.

Već sad su u tijeku brojna istraživanja, edukacije i inovacije na kojima Hrvatske šume d.o.o. blisko surađuju sa znanstvenim institucijama iz područja šumarstva. Naposljetku je Jakupčić uputio apel prema svim sudionicima skupa – da svi skupa budu eko-efikasni, odnosno da svoje poslovne ciljeve ostvaruju uz trošenje što manje resursa i što manje zagađivanja prirode. Uslijedio je niz tematskih blokova sa zanimljivim raspravama i panelima, od kojih je najviše pozornosti privukao panel o velikoj tržišnoj potražnji za hrastovom sirovinom. Ponovno je potvrđeno da je hrast „kralj drveta“ i da ga svi traže.

Rukovoditelj Komercijalne službe Hrvatskih šuma d.o.o. Darko Sušanj ustvrdio je da je tekuća proizvodnja od 530 tisuća m3 trupaca hrasta količina kojom se može raspolagati i da se ta proizvodnja zasigurno neće povećavati.

Vrlo zapaženu prezentaciju o tehnološkom razvoju i strategiji ulaganja u novu tehnologiju u srednjoročnom razdoblju od 2017.-2020. održao je i voditelj UŠP Nova Gradiška Hrvoje Žakić. Naglasio je veliku odgovornost Hrvatskih šuma d.o.o. u održivom gospodarenju jednim od naših najvećih nacionalnih bogatstava, šuma, kao i ciljeve koji se najbolje mogu postići ulaganjima u napredne tehnologije.

Naveo je primjer harvestera, koji jamči neusporedivo veću sigurnost rada nego pri radu radnika s motornom pilom, manji broj ozljeda i posljedično manji broj invalida rada, zatim primjer specijalnog šumskog zglobnog traktora klemmbank, te žičare, čija je najvažnija karakteristika njezina ekološka prihvatljivost, jer ne zahtijeva sekundarne mreže šumskih prometnica te ne gazi i ne sabija šumsko tlo. Za spomenuti su još i ulaganja u elektronske šumarske promjerke i dron tehnologiju.

Znatan interes pobudio je i Razgovor s povodom, u kojem je direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran razgovarao s rukovoditeljicom Službe za ekologiju Hrvatskih šuma d.o.o. Jasnom Molc o masovnoj pojavi šumskih štetnika i utjecaju zdravstvenog stanja šuma na proizvodne procese. Molc je navela da su najugroženije vrste u sadašnjem trenutku jasen, hrast i bor. Jasen se u vro kratkom roku, od 2012. godine do danas, pokazao kao vrsta koja loše reagira na klimatske promjene te je gotovo trećina sastojine zahvaćena sušenjem, kojemu se, iako je identificirano niz nepovoljnih faktora, još nije ustanovio definitivni uzrok. Hrast je ugrožen uslijed hrastove mrežaste stjenice, nametnika koji se u Spačvanskim šumama pojavio u 2013. putem globalnog teretnog prometa, potječe iz Sjeverne Amerike i kod nas nema prirodnog neprijatelja, niti se ijedno sredstvo pokazalo dovoljno učinkovito za suzbijanje njegovog širenja.

Diljem obale, bor je također trenutačno zahvaćen sušenjem uslijed djelovanja potkornjaka. Hrvatske šume d.o.o. surađuju sa znanstvenim institucijama kako bi se pronašli adekvatni odgovori na navedene opasnosti, a nadu u uspješno rješenje pruža i iskustvo koje su naši šumari prikupili tijekom dva i pol stoljeća organiziranog gospodarenja šumama.

Završna panel rasprava ponovno se dotakla dostupnosti sirovine i pronalasku alternativnih izvora opskrbe. Direktor Šumske biomase d.o.o. u likvidaciji, Mario Klobučar, također je naglasio društveno odgovorno poslovanje i eko-efikasnost Hrvatskih šuma d.o.o., obveze prema klijentima ali i prema lokalnoj zajednici, s čim u vidu trgovačko društvo razmatra korištenje logističke infrastrukture podružnica i šumarija, na kojima bi se oformili sabirno-logistički centri i površine za prikupljanje ne samo biomase, već i organskog otpada od komunalnih društava. Sva neiskorištena biomasa mogla bi se upotrijebiti u zajedničkim manjim toplanama, od kojih bi svi imali koristi, a dodatno bi se smanjio potencijal za požare.

Sudionici kongresa iz zemalja regije pohvalili su organizaciju kongresa, te izrazili poštovanje i divljenje prema sustavu i suradnji sektora šumarstva i drvne industrije u Hrvatskoj, koji gledaju kao svijetli primjer koji treba slijediti. Ovogodišnji, 9. po redu kongres pilanara okupio je više od 250 sudionika iz sektora šumarstva i na šumi baziranih industrija iz zemalja Jugoistočne Europe i šire. (www.hrsume.hr)

kongres pilanara02
hrsume.hr

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content