IN MEMORIAM Preminuo Vid Oremuš, dugogodišnji tajnik županijske Organizacije slijepih

Jutros (ponedjeljak) je preminuo Vid Oremuš, dugogodišnji predsjednik i tajnik Organizacije slijepih Virovitičko-podravske županije. V. Oremuš je  rođen 16. veljače 1931. godine u Slatini, u siromašnoj radničko-poljoprivrednoj obitelji. S 14 godina nastradao je od eksplozije radnog materijala, uslijed koje je ostao slijep. Unatoč tome, s obitelji se bavio poljoprivredom.

Godine 1949. stupa u Seljačku radnu zadrugu u Đurin Lugu (današnja Podravska Slatina), prvu u nizu organizacija i društava u kojem će provesti život, boreći za prava radnika i osoba s invaliditetom. Od 1958. do 1971. godine radio je TVIN-u, gdje se isticao kao predstavnik radnog kolektiva i član sindikata.

No najveći trag ostavio je u Organizaciji slijepih Virovitičko-podravske županije, u kojoj je bio predsjednik od 1965. do 1980. godine, a zatim i tajnik od 1981. do 2000. godine i u kojoj je inicirao mnoge prijedloge, odluke, ideje, a za sve za pomoć osoba s invaliditetom i njihovu uključenost u društvenu zajednicu.

I sam je, kao slijepa osoba, bio primjer uspješne integracije u život i rad u svojoj sredini, sa „zdravim građanima“. Nemjerljiv je njegov doprinos unutar Hrvatskog saveza slijepih, kroz članstvo u komisijama za suradnju i iniciranje aktivnosti slijepih, komisije za sport, za školovanje, rehabilitaciju i zapošljavanje, bio je predsjednik Udruge civilnih invalida rada Virovitičko-podravske županije. Posebno je promicao i sport, bilo kroz organizaciju natjecanja, a poznat je i kao uspješan šahist, igrač sa zvučnom loptom, tzv. gollbal, kuglač…

Cijeli svoj život posvetio je ljudima s kojima je dijelio sudbinu, kaže Valentina Markovinović, predsjednica županijske Organizacije slijepih.

– Vid je brinuo o svim našim članovima, znao je adresu baš svakoga od njih, njihovu tugu i veselje, svakog je rado obilazio i pomagao. Posebno se brinuo o slijepoj djeci. Zahvaljujući njemu, Organizacija je dobila svoje prostorije za rad. Iza njega, ostaje velika praznina, nema puno ljudi koji se s toliko ljubavi i požrtvovnosti brinu o svakom članu – poručila je V. Markovinović. Obitelj, prijatelji i poznanici od Vida Oremuša oprostit će se sutra (utorak) u 15 sati na Gradskom groblju u Virovitici. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content