KOMEMORACIJA Žrtve Četekovca, Čojluga i Balinaca nikada neće biti zaboravljene

S početkom, znakovito, u 9 sati i 5 minuta, kada je 1991. pogođen minobacačkom granatom, ”utihnuo” stari sat u Četekovcu i označio početak stravičnog pokolja i masakra na ovom području, na Mjesnom groblju u Četekovcu održana je komemoracija balinačkim, četekovačkim i čojlučkim žrtvama četničkog terora. Ovo je bio najveći teror na području Virovitičko-podravske županije u kojem je na oltar Domovine svoje živote položilo 24 nedužnih mještana Četekovca, Balinaca i Čojluga, dok je tijekom Domovinskog rata za slobodu Hrvatske svoje živote dalo sveukupno 34 mještana. Na sam dan komemoracije, HVIDR-a Slatina u znak sjećanja na nevine žrtve Četekovca, Čojluga i Balinaca, organizirala je “Hodnju za nevine žrtve Četekovac-Mikleuš”, a učenici OŠ Mikleuš, također su s početkom u 9,05 sati, na školskom igralištu u Mikleušu, pustili 34 bijela balona u znak sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata na području općine Mikleuš.

0409cetekovac 5

 

Komemorativnom skupu nazočili su rodbina, prijatelji i suborci poginulih žrtava Domovinskog rata s ovoga područja, izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i njen savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik Hrvatskog Sabora, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uz pomoćnika Nenada Križića, izaslanik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH, pukovnik Robert Poljak, saborski zastupnici Vesna Bedeković i Tomislav Žagar, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović sa suradnicima, načelnik općine Mikleuš Milan Dundović, gradonačelnik grada prijatelja Mikleuša, Donje Stubice Nikola Gospočić te mnoštvo načelnika i izaslanika općine i gradova s područja VPŽ.

0409cetekovac 3

Prvi se nazočnima obratio načelnik općine Mikleuš Milan Dundović naglasio je kako je riječima teško opisati sve strahote koje su pogodile ovaj kraj tih ratnih dana te kako je ostala samo bol koja je prerastala u osvetu, a danas samo u traženje pravde. Dundović je također istaknuo kako ne treba prestati pričati o Domovinskom ratu, jer najmanje što se duguje tim nevinim ljudima je prenositi istinu posebno djeci i mladima koji će nastaviti pričati o tim događajima kako se isti nikada ne bi zaboravili. Župan VPŽ Igor Andrović u svom je obraćanju naglasio je kako je ovaj dio slavonske ravnice natopljen krvlju i suzama hrvatskih vojnika i civila, pa iako godine prolaze sveta dužnost svih Hrvata i mještana ovih sela je čuvati uspomenu na njihovu žrtvu.

0409cetekovac 9

-Upravo zbog žrtve ovih nedužnih civila i svih ratnih tegoba naših preživjelih branitelja i civila, naša zadaća je trajna skrb i potpora, zaštita prava i očuvanje digniteta Domovinskog rata. I danas na ovoj komemoraciji pozivam vas da čuvamo tu istinu i sjećanje na sve hrabre branitelje i civilne žrtve koji su ušli u svijest svoga naroda kao moralna veličina i temelj društva – obraćajući se nazočnima rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved obraćajući se nazočnima je rekao.

0409cetekovac 11

-Nema oprosta za one koje su počinili ubojstvo, razbojstvo, pljačku i palež, to u zakonu ne piše. Ne možemo umanjiti bol, ali možemo uvijek biti na raspolaganju u životu kako bi bili ponosni na ovu žrtvu koja je utkana u slobodu hrvatske države, a mi smo dužni brinuti da i ova žrtva doživi satisfakciju – rekao je Đakić te parafrazirao poznatu izreku kneza i pjesnika Frana Krste Frankopana “Navik on živi ki zgine pošteno”.

0409cetekovac 12

Nazočnima se obratio i izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i njen savjetnik za branitelje Ante Deur.

-Ovdje stojimo na ovom svetom mjestu ne samo s pijetetom prema žrtvama nego smo se svojim mislima i vratili u to vrijeme Domovinskog rata, u vrijeme ponosa stvaranja slobodne Hrvatske. Mi kao suborci, kao dužnosnici i kao svjedoci toga vremena sve to moramo nositi u sebi i prenositi to svjedočenje i pred vama, pred Bogom, pred svima. Uistinu sve ove godine pokraj sve ove boli koje nosite vi obitelji žrtava, nosite i ponos jer su sve žrtve stvarale našu lijepu Domovinu koju imamo danas – rekao je Deur.

0409cetekovac 1 e1536062960480

Komemorativni skup zaključen je molitvom za sve žrtve koju je predvodio mikleuški župnik Mario Matijević. (www.icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

[g-gallery gid=”477705″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content