KRALJ ZIMNICE Za savršen ajvar morate koristiti ove sastojke, ali ih i pripremiti na ovaj način

Pripreme zimnica već su pri kraju, a njihov neizostavni, dragocjeni dio je ajvar poznat i kao „kralj zimnice“. Ovaj kremasti dodatak jelu omiljen na Balkanu dolazi od turske riječi havyar u značenju hrana radosti, kavijar. Ovaj potonji nekada je i bio jedan od sastojka pri pravljenju ajvara u područjima uz Dunav. Ajvar se udomaćio u mnogim kućanstvima i raširio kao neizostavni dio zimske prehrane u zemljama našeg okružja. Zagonetnim putevima stigao je i ostao kod nas, pa su recepti već početkom 20. stoljeća zabilježeni i kod naših domaćica. Uz domaće paradajze i papriku nije ni čudo što je ajvar omiljen i u Virovitici i među Mikešima.

Čak tri recepta pronalazimo u zapisima naših vrijednih domaćica i svaki od njih je poseban. Prvi sadrži zelene rajčice umjesto patlidžana, u drugom se paprike i patlidžani peku, a treći smo prepisale i dijelimo ga s vama. Posebno nas se dojmio komentar “Izvrsno!” na kraju jednog rukopisa. Taj komentar možemo dopisati i za preostala dva recepta.

5 kg paprika
2 kg patlidžana
7 dl ulja
sol, češnjak i šećer po ukusu
1,5 žličica konzervansa
ulje za nadolijevanje staklenki

Oprane polovice paprike očistiti od sjemenki i peteljki pa kuhati u slanoj vodi dok malo ne omekšaju. Patlidžane oprati, narezati na kolutove, kratko kuhati, ocijediti i oguliti. Zajedno samljeti ohlađena povrća. U plitkoj većoj posudi uliti ulje pa mljeveno povrće i dinstati uz stalno miješanje. Kad je dinstano dodati po ukusu bijelog luka, soli i šećera. Na kraju dodati malo konzervansa. Ohlađeni ajvar ulijevati u staklenke u kojima je već malo ulja. Uljem se i završava punjenje staklenke, dobro zatvori i čuva u hladnoj smočnici. (www.icv.hr, jjp, ljm, Foto: I.  Popović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content