OBLJETNICA MAESTRALA Virovitičani odali počast braniteljima poginulima u oslobođenju Jajca

Na današnji dan, prije pune 23 godine, hrvatske vojne snage u vojno-redarstvenoj operaciji Maestral oslobodile su hrvatski kraljevski grad Jajce. U oslobođenju Jajca, u združenoj akciji Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća, koja je trajala dva i pol dana, veliki obol pod zapovjedništvom Renata Romića dali su i pripadnici 81. gardijske bojne iz Virovitice.

IMG 20180913 100436

Tim povodom, danas (četvrtak) kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima virovitičke 81. gardijske bojne „Kumovi“ na Plivskom jezeru, a nakon toga i na Spomen obilježju poginulim braniteljima u središtu Jajca položili su vijence i zapalili svijeće virovitički gradonačelnik Ivica Kirin sa zamjenikom Damirom Marenićem, Nenad Križić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja te obitelji stradalih hrvatskih vojnika i predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije.U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je koncelebrirana sveta misa koju je predvodio fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene. Nakon toga, svečano je razvijena zastava hrvatskog naroda na tvrđavi. Na kraju je održana svečana akademija u Domu kulture, u čijem predvorju je organizirana izložba dječjih redova o oslobađanju Jajca i foto izložba poginuli branitelja.

IMG 1863d85c2efb051bef605821c6dda93c V

– Došli smo ovdje odati počast svim braniteljima, a naročito pripadnicima 81. gardijske bojne iz Virovitice, koji su stradali na području Jajca. Čast mi je što mogu posjetiti prijateljski grad Jajce i u ime grada Virovitice zahvaliti hrvatskim braniteljima, njihovim roditeljima i obiteljima na onome što su napravili za slobodu cjelokupnog hrvatskog naroda na području Bosne i Hercegovine – rekao je gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin.

Nenad Križić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja istaknuo je kako je oslobođenje Jajca bila “briljantna pobjeda u Domovinskom ratu”, da je i sam rođen u BiH te da je sretan što je danas s brojnim prijateljima koji su preživjeli rat, kao i s onima koji još uvijek žive s teškim posljedicama rata i nose ih sa svojim obiteljima.

IMG 81090a58e3a36b437c4e6fb41b631684 V

– Ovo je prije svega sjećanje na poginule, legendarne pripadnike 81. gardijske bojne, virovitičke Kumove te zahvala za doprinos u Domovinskom ratu. Nažalost, u Domovinskom ratu su poginuli najbolji hrvatski sinovi, hrvatski branitelji, a danas imamo prigodu ovdje, u kraljevskom gradu Jajcu, odati im počast, pijetet, poštovanje, ali i zahvalu. Pobijedili smo u nametnutom Domovinskom ratu, kako na prostoru Hrvatske, tako i Bosne i Hercegovine, a danas moramo očuvati i ohrabriti Hrvate pred predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini – poručio je N. Križić. Dodao je kako je “svaki dolazak dužnosnika hrvatske Vlade znak da kroz središnji državni ured za Hrvate izvan RH Vlada pruža podršku svojim prijateljima”.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)

IMG fa25e5958dc31a117459d7a0823ca83c V

 

 

 

[g-gallery gid=”479440″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content