Održana 10. Liderova konferencija: Dan velikih planova 2018.

U Zagrebu je, u organizaciji tjednika Lider, održana 10. Konferencija Dan velikih planova 2018., na kojoj je sudjelovalo preko 350 sudionika.

Osnovni cilj konferencije bio je dati poduzetnicima, menadžerima i svima koji rade poslovne planove za 2019. godinu praktične inpute za usvajanje optimalnih projekcija te korisne i upotrebljive informacije za izradu i doradu planova poslovanja u budućnosti.

Na konferenciji u panelu Makroskop govorili su: Hans Timmer, glavni ekonomist Svjetske banke za Europu i središnju Aziju, Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, te Darko Horvat, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta. Glavni ekonomist Svjetske banke za Europu i središnju Aziju Hans Timmer naveo je da otprilike deset godina od početka globalne financijske krize Europska unija se vratila na svoje pretkrizne razine po pitanju zaposlenosti, smanjenja fiskalnog deficita i rasta izvoza. Pritom dodaje da se situacija u Hrvatskoj ne razlikuje previše od ostatka EU. No, napominje da su Europa, pa tako i Hrvatska, suočeni s izazovima, koji su dijelom i ostavština krize. Navodi tako monetarnu politiku kvantitativnog popuštanja Europske središnje banke, a s obzirom da će ubrzo doći do rasta kamatnih stopa, pitanje je kakve će to posljedice ostaviti na pojedine zemlje. Ističe i izazov prilagodbe novim digitalnim tehnologijama, kao i potrebu reakcije na izazove antiglobalizacijskih pokreta. Hrvatska će biti suočena i sa depopulacijom stanovništva.

20180926 141758 Custom
foto: HGK – Županijska komora Virovitica

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić, u izuzetnoj prezentaciji, iznio je procjene HNB-a, da će hrvatsko gospodarstvo u idućoj godini rasti “nešto ispod tri posto BDP-a”, te je upozorio na pojavu prvih znakova vanjskih rizika.

Najveći doprinos rastu hrvatskog BDP-a očekuje od izvoza, rasta osobne potrošnje i investicija, za koje napominje da su u ovoj godini ispod razine očekivanih. Iz HNB-a u idućoj godini predviđaju nastavak rasta trenda zaposlenosti, iako postoji problem nedostatka radnika, a anketa HNB-a pokazuje da je poslije pretjerane regulacije to postao najveći problem gospodarstvenika. Vujčić je ukazao na značajne strukturne probleme u gospodarstvu, poput slabog rasta ukupne proizvodnosti, a zbog kojih su trenutne stope rasta na nedostatnoj razini. Demografska kretanja – starenje i iseljavanje stanovništva – mogla bi dovesti do smanjenja doprinosa faktora rada, rastu BDP-a i ukupne produktivnosti.

20180926 104754 Custom
foto: HGK – Županijska komora Virovitica

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je rekao da Vlada nastoji smanjiti opterećenost poreznih obveznika. Parafiskalni nameti smanjeni su za 800 milijuna kuna, a za iduću godinu najavljuju daljnje smanjenje za 1,2 milijarde kuna.

Do kraja godine, najavio je Horvat, napravit će se analiza administrativnog rasterećenja i neporeznih davanja, tako da bi se početkom prosinca javnosti, prvenstveno realnom poduzetničkom sektoru, prezentirao akcijski plan rasterećenja u segmentu parafiskalnih nameta.

-U tom akcijskom planu pripremamo oko 400 mjera, radikalni iskorak unutar kojeg ćemo neke od administrativnih barijera pokušati ukinuti ili barem drastično smanjiti. Ne može država riješiti sve probleme, u reformi moraju sudjelovati svi – i poduzetnici, i lokalna uprava i samouprava te akademska zajednica, poručio je ministar. Sinergijom i zajedničkim djelovanjem svih spomenutih, moguće je imati gospodarski rast od 7 posto – zaključio je Horvat.

20180926 110655 Custom
foto: HGK – Županijska komora Virovitica

Horvat očekuje da ćemo u ovoj godini, usprkos niskoj stopi njihova rasta, ipak dosegnuti dvije milijarde eura stranih investicija.

Naglasio je da postoji u drugom mirovinskom stupu “zamrznuto i neefikasno” i te kako iskoristivih 100 milijardi kuna, što je izuzetan potencijal.

U okviru konferencije održana su i dva okrugla stola, na teme: Prognoze za 2019. – prilike i opasnosti, te Razvoj poslovanja i upravljanje rizicima, moderator kojih je bio Miodrag Šajatović, glavni urednik tjednika Lider.

Na konferenciji su bili nazočni i predstavnici poslovne zajednice iz Virovitičko-podravske županije, predvođeni direktorom HGK – Županijske komore Virovitica Milanom Vanđurom.

(HGK – Županijska komora Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content