POPODNE U VRTIĆ Početkom listopada kreće poslijepodnevna smjena u Cvrčku

S 1. listopadom počinje poslijepodnevna smjena u Dječjem vrtiću Cvrčak. Vrtić će raditi do 20.30 sati, a pripreme su u punom jeku, kaže ravnateljica Anka Tomac. Poslijepodnevna smjena financirana je u stopostotnom iznosu od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje je osiguralo 1,6 milijuna kuna za provođenje poslijepodnevne smjene u trajanju od 30 mjeseci. Projekt je izradila Razvojna agencija VTA u suradnji s Cvrčkom. Roditelji drugu smjenu neće morati dodatno plaćati. Za potrebe druge smjene, vrtić će zaposliti dvije odgajateljice, kuharicu i čistačicu.

SAMO UPISANI

-Poslijepodnevnu smjenu moći će koristiti oni roditelji čija su djeca već upisana u vrtić, kao i novoupisani, a koji će svoju potrebu za poslijepodnevnom smjenom moći iskazati nakon što završe energetske obnove i počnemo raditi u punom kapacitetu. Iako imamo puno upita, popodnevnu smjenu neće moći koristiti djeca koja nisu upisana kao i oni koji nisu prošli na prijavama za novu pedagošku godinu. Cilj poslijepodnevne smjene je organizirati rad vrtića u postojećim kapacitetima te se prilagoditi roditeljima koji uglavnom rade u uslužnim djelatnostima i ovakav im način rada vrtića bolje odgovara – kaže ravnateljica A. Tomac.

U vrtiću je trenutno 368 djece. Novoprimljenih je 124, ali će u vrtić biti upisani tek nakon što završe energetske obnove te će i oni moći koristiti popodnevnu smjenu. Prema prvim podatcima, 75 roditelja potvrdilo je da im treba popodnevna smjena, a u vrtiću očekuju i veći broj djece, nakon što u vrtić krenu i novoupisani, a koji su „na čekanju“ zbog radova u tijeku.

PRVO U REDOVNU, ZATIM U POPODNEVNU SKUPINU

-U popodnevnoj smjeni, radit će dvije odgajateljice, u dvije skupine, jasličkoj i mješovitoj. Popodnevna smjena trajat će do 20.30 sati, u zgradi broj 5. Dijete će tijekom nje dobiti dodatni obrok i večeru. Jelovnici se upravo definiraju i ostalo nam je samo sitno prenamijeniti kuhinju za ove nove potrebe- kaže A. Tomac.

Kako će funkcionirati nova smjena, najčešće je pitanje koje odgajateljicama i upravi ovih dana postavljaju roditelji.

-Nema posebnog upisa, nije potrebno ništa ispunjavati niti dodatno plaćati, Ministarstvo je osiguralo sva potrebna sredstva. Popodnevna smjena funkcionira jednostavno: dijete će do dežurstva biti u svojoj redovnoj skupini, a zatim će ga njegova odgajateljica predati onoj koja radi popodnevnu smjenu. Roditelj će samo trebati odgajateljicama dva dana ranije najaviti da dijete treba ostati poslijepodne, kako bismo na vrijeme znali točan broj djece, zbog pripreme toplih obroka i što bolje organizacije – ističe A. Tomac.

Za roditelje koji ne rade popodnevne smjene, i dalje će raditi dežurstvo u vrtiću, do 16.30 sati.

NAJVIŠE 10 SATI U VRTIĆU

Iako vrtić otvara novu mogućnost, ona ne znači da će roditelj moći dijete ostaviti u vrtiću od 8 sati ujutro do 20.30. Zakon je propisao da dijete u vrtiću smije ostati najviše 10 sati dnevno, uzimajući u obzir sve njegove potrebe, među kojima je boravak s obitelji najvažnija. Popodnevna smjena pokrenuta je isključivo za one roditelje koji i sami rade drugu smjenu i nemaju drugog izbora osim vrtića pa ne bi trebala poslužiti za drugu svrhu, primjerice, da ostave dijete u vrtiću jer idu u kupovinu ili preuređuju stan.  – I djeca će se sama morati prilagoditi na taj novi ritam, nove odgajateljice i prijatelje pa apeliram na roditelje da popodnevnu smjenu koriste zaista ako nemaju drugog izbora. Mi smo spremni, sredstva su osigurana, roditeljima smo na raspolaganju – kaže ravnateljica.

RODITELJSKI U SRIJEDU

Za roditelje koji su iskazali potrebu za drugu smjenu, bit će održan i roditeljski sastanak u vrtiću, u srijedu, 26. rujna u 16.30 sati u zgradi broj 4.

-Na sastanku ćemo biti u situaciji čuti roditeljska pitanja i razriješiti sumnje koje ih trenutno zbunjuju. Pozivam sve roditelje da dođu na sastanak i podijele s nama svoje mišljenje i potrebe – kaže A. Tomac. (www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content