PORAST SAMOZAPOŠLJAVANJA Grad Virovitica na četvrtom mjestu u Hrvatskoj s porastom od 164 posto

Mjera za poticanje samozapošljavanja koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje postala je pravi hit u Hrvatskoj, posebno od kada je financijska injekcija za nove poduzetnike povećana na maksimalno 55.000 tisuća kuna bespovratne pomoći za pokretanje posla. Prema podacima HZZ-a, u prvih šest mjeseci 2018. godine broj korisnika potpore za samozapošljavanje povećao se u cijeloj državi za čak 121.4% u odnosu na prvih šest mjeseci 2017. godine. Od 1. siječnja 2017. do kraja lipnja 2017. godine u potporu za samozapošljavanje bilo se uključilo 1255 korisnika dok ih je u istom razdoblju, prvih šest mjeseci 2018. godine bilo čak 2779, pokazuju podaci.

Ono što ovu mjeru čini najuspješnijom nije, međutim, samo činjenica da se broj njezinih korisnika povećava već i što gotovo 80 posto korisnika uspješno okonča prvu godinu poslovanja i nastavi s radom. HZZ naime navodi da prema vanjskoj evaluaciji mjera aktivne politike tržišta rada za razdoblje od 2010. do 2013. godine u 79% slučajeva poslovni subjekt je još uvijek aktivan, odnosno nastavlja s radom i 12 mjeseci nakon otvaranja. Zanimljivo je napomenuti i da su 41,4% korisnika samozaposlenih putem ove mjere žene.

36 NOVOUKLJUČENIH KORISNIKA VIŠE U ODNOSU NA ISTO RAZDOBLJE PROŠLE GODINE

Mjera je osobito značajna na lokalnim razinama, jer potiče razvoj poduzetništva u mjestima koja imaju gospodarskih problema i gdje je nezaposlenost velika. Najveći porast bilježi regionalni područni ured Sisak bilježimo. Riječ je o postotnom rastu broja korisnika ove mjere od čak 313 posto. U odnosu na 27 građana Siska i okolice koji su iskoristili taj poticaj u prvih šest mjeseci 2017. godine, broj korisnika se u prvoj polovini 2018. povećao za čak 72, na ukupno 95. Slijedi Vukovar, gdje je u prvih šest mjeseci ove godine mjeru iskoristilo 25 građana, 257%, odnosno 18 više nego u istom razdoblju lani. Na trećem je mjestu Čakovec, s povećanjem broja korisnika od 191 posto na razini regionalnog ureda (174% u samom gradu), dok je na četvrtom mjestu Grad Virovitica s povećanjem od 164% , odnosno 250% u samom gradu. U prvoj polovici prošle godine broj novouključenih korisnika u mjeru Potpore za samozapošljavanje bio 22, a ove je godine porastao na 58.

VIROVITICA školstvo Medium

– Naglasak je na potpori za samozapošljavanje kao najuspješnijoj i najpopularnijoj, no HZZ Područni ured Virovitica uspješno provodi i niz ostalih mjera aktivne politike zapošljavanja kojima je cilj smanjiti nezaposlenost te uskladiti ponudu i potražnju na tržištu rada. Što se tiče Grada Virovitice, mi smo prošle godine usvojili Izmjene i dopune Programa olakšica i poticaja razvoja gospodarstva koje uključuju prekvalifikaciju nezaposlenih prema potrebama poduzetnika, odnosno poznatog poslodavca, čime bi se pomoglo poslodavcima da dobiju potrebnu i kvalificiranu radnu snagu, kao i nezaposlenima kojima ta prekvalifikacija jamči zaposlenje, rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Također, što se tiče zaposlenosti na području grada Virovitice, treba istaknuti kako je broj zaposlenih osoba u gradu po mjestu rada znatno veći od broja zaposlenih prema mjestu prebivališta. Prema posljednjim podacima broj zaposlenih u gradu po mjestu rada bio je 8.886, dok je broj zaposlenih prema mjestu prebivališta bio 7.473. (gradonacelnik.hr, virovitica.hr; foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content